Zašto su nam umorne oči i kako se leči astenopija?

09.04.2021.

Astenopija, odnosno umorne oči su tipična bolest današnjice nastala usled preteranog gledanja u ekran.

Ovo je vreme kada svi mi dobar deo svog vremena provodimo ispred monitora. Radimo gledajući u kompjuter, prisustvujemo sastancima preko kamere, čak i kad želimo da se opustimo i odmorimo, pustimo neku dobru seriju.

astenopija

Ipak, sve ovo ne može, a da ne utiče na naše oči, zato je važno na vreme reagovati kada se primete prvi simptome.

Šta je astenopija?

Astenopija, poznatija kao umorne ili iscrpljene oči je uobičajeno stanje koje se javlja kada se vaše oči umore od preteranog korišćenja.

Česti uzroci umornih očiju su dugo gledanje u ekran računara ili napor koji pravimo da bismo videli pri slaboj svetlosti.

Astenopija uglavnom nije ozbiljno stanje i prestaje kada odmorite oči. Ponekad je astenopija povezana sa problemima vida poput astigmatizma ili dalekovidosti (hipermetropija).

umorne oči

Simptomi umornih očiju – kako da znamo da je u pitanju astenopija?

Simptomi astenopije mogu se razlikovati od osobe do osobe, u zavisnosti od uzroka umora očiju, kao i svih drugih problema koje neko ima sa očima.

Najčešći simptomi uključuju:

 • Bol oko očiju
 • Glavobolja koja se može pogoršati ukoliko nastavljate da gledate
 • Suve ili suzne oči
 • Zamagljen vid
 • Peckanje, bol očiju
 • Osetljivost na svetlost
 • Poteškoće da držimo oči otvorenim
 • Vrtoglavica.

Prema Američkoj oftalmološkoj akademiji, neki ljudi mogu imati i refleksne simptome astenopije. Oni mogu uključivati:

 • Migrene
 • Mučninu
 • Trzanje mišića lica.

astenopija umorne oči slike

Zašto se javlja astenopija?

Dugotrajna upotreba računara i digitalnih uređaja postala je toliko čest uzrok astenopije da je dobila naziv: „sindromom kompjuterskog vida“ ili „digitalni napor oka“.

Pored dugotrajnog gledanja u ekran, drugi uzroci astenopije uključuju:

 1. Čitanje duži vremenski period
 2. Naprezanje očiju kako bismo videli u mutnom ili mračnom okruženju
 3. Dugotrajna vožnja
 4. Izlaganje jakom svetlu ili odsjaju
 5. Aktivnosti koje uključuju veliku koncentraciju
 6. Stres i iscrpljenost
 7. Izlaganje suvom vazduhu (ventilatori, klima uređaji, grejalice)
 8. Postojanje problema sa vidom (suve oči ili slab vid).

Kako da pomognete svojim umornim očima?

Astenopija se obično leči promenom okruženja i životnih navika. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u lečenju astenopije bez odlaska kod lekara.

Podesite osvetljenje

Kada imate dovoljno svetla prilikom obavljanja određenih poslova, poput čitanja ili šivenja, znatno smanjujete naprezanje očiju i pojavu umora. Neka izvor svetlosti bude iza vas kada obavljate bilo kakav posao koji zahteva blizinu i postavite ga tako da svetlost bude usmerena na objekat vašeg rada (npr. knjiga, šivaća mašina).

iscrpljene oči

Ukoliko radite ili čitate za stolom najbolje je da senka svetlosti bude iza vas. Važno je da imate dovoljno svetla, ali da vam ono ne ide direktno u oči.

Kada gledate televiziju, prigušeno svetlo u sobi najbolje će odgovarati vašim očima.

Primenjujte pravilo 20-20-20

Ograničavanje vremena koje provodite gledajući u ekran računara ili nekog drugog digitalnog uređaja može umnogome smanjiti simptome astenopije. Pored ograničavanja vremena provedenog za ekranom, pokušajte i sledeće metode:

– Koristite pravilo 20-20-20 – na svakih 20 minuta provedenih ispred ekrana preusmerite pogled na predmet udaljen 20 metara od vas i gledajte u njega 20 sekundi.

– Neka razmak između vaših očiju i ekrana bude približno dužine vaših ruku (oko 60cm).

Postavite ekran tako da vam pogled ide blago na dole.

– Koristite mat folije za ekran kako biste smanjili odsjaj stakla ekrana.

– Namestite podešavanja ekrana kako vam odgovara. Podesite osvetljenje, kontrast i veličinu slova tako da vam bude lakše za gledanje.

Pravite pauze.

Koristite veštačke suze

Veštačke suze koje se mogu kupiti bez recepta u apoteci pomažu u održavanju vlažnosti iju, što može ublažiti ili sprečiti isušivanje očiju koje je uzrokovano naprezanjem.

Možete ih koristiti čak i ako nemate nikakvih problema sa očima, pre nego što počnete da radite na računaru ili nečemu što jednako zamara oči.

suvo oko

Poboljšajte kvalitet vazduha u vašem prostoru

Bolji kvalitet vazduha koji pored ostalog možete postići korišćenjem filtera za vazduh, može uticati na sprečavanje isušivanja očiju.

Izbegavajte da vam vazduh duva direktno u lice. To možete učiniti tako što ćete stolicu odmaknuti od ventilacionih otvora za grejanje i klimatizaciju ili izmaknuti ventilatore i grejalice od sebe. Tokom vožnje takođe pomerite otvore za klimu od lica.

Kada je vreme za lečenje astenopije?

Medicinsko lečenje astenopije potrebno je kada su simptomi ozbiljni ili su povezani sa već oštećenim vidom. Obratite se oftalmologu ukoliko imate bilo kakvih problema sa vidom ili ako se astenopija nastavi i nakon što ste preduzeli gore navedene mere.

Medicinsko lečenje astenopije i srodnih simptoma zavisi od uzroka problema i može uključivati:

Kako da sprečimo umaranje očiju?

Najbolji način za prevenciju astenopije je ograničavanje aktivnosti pri kojima se naprežu oči. To možete učiniti pravljenjem čestih pauza kada obavljate poslove koji zahtevaju punu koncentraciju, poput čitanja ili vožnje.

astenopija slike

 • Ograničite vreme koje provodite na računaru ili na digitalnom uređaju, ukoliko je to moguće.
 • Redovni očni pregledi takođe su važni za pravovremeno dijagnostikovanje i lečenje bilo kakvih promena kod vida, kao i drugih problema s očima.
 • Preporučuje se da se sa pregledima počne oko 40-e godine što je period kada se pojavljuju prvi znaci bolesti oka ili promene vida.
 • Osobe koje imaju povećan rizik od razvoja očnih bolesti usled bolovanja od dijabetesa ili visokog krvnog pritiska trebalo bi takođe ranije da započnu sa odlaskom kod oftalmologa.

Zaključak

Astenopija, iako može biti naporna, nije ozbiljna i ne uzrokuje trajne probleme sa vidom.

Ograničavanje vremena provedenog za računarom, pravljenje pauza i prilagođavanje uslova sredine i svakodnevnih navika često su sve što je potrebno da biste umanjili simptome i sprečili njihov povratak.