Vodič za čišćenje naočara – sve što treba da znate

20.12.2020.

Čišćenje naočara za vid, kao i onih za sunce svakoga dana je najbolji način njihovog održavanja i sprečavanja ogrebotina i drugih oštećenja stakala.

Međutim, koliko vas to radi ispravno?

ciscenje naocara

Pravilno čišćenje naočara – korak po korak

Pratite ove savete za čišćenje stakala i okvira naočara kako biste izbegli rizik od ogrebotina ili drugih oštećenja. Pomoći će vam da vaše naočare za vid, kao i one za sunce i sport sačuvate u dobrom stanju.

1. Temeljno operite i osušite ruke

Pre čišćenja naočara na rukama ne sme biti prljavštine, masnoće, losiona ili bilo čega drugog što bi moglo dospeti na stakla. Za čišćenje ruku koristite sapun ili tečnost za pranje sudova, kao i čist peškir.

2. Properite naočare pod slabim mlazom tople vode

Ovo će ukloniti prašinu i druge nečistoće i na taj način sprečiti da se stakla ogrebu kada ih budete čistili. Ne koristite vrelu vodu jer može oštetiti neke vrste obloga stakala.

ciscenje naocara saveti

3. Nanesite na svako staklo naočara kap tečnosti za pranje posuđa

Većina tečnosti za pranje sudova su veoma koncentrisane i treba ih koristiti u malim količinama. Možete prvo naneti nekoliko kapi na vrh prsta. Koristite samo one tečnosti koje ne sadrže losion.

4. Nežno trljajte obe strane stakala i okvir naočara par sekundi

Detaljno očistite svaki deo uključujući i jastučiće za nos i delove dršaka koji idu iza ušiju. Takođe, očistite mesto gde se ivice stakala oslanjaju na okvir – ovde se često nakupljaju prašina, prljavština i masnoća.

5. Temeljno isperite obe strane stakala i okvir

Ukoliko ne uklonite sav sapun, na staklima će ostati tragovi nakon što se osuše.

6. Pažljivo protresite naočare da biste uklonili veći deo vlage sa stakala

Pažljivo pregledajte stakla naočara kako biste bili sigurni da su čista.

7. Nežno obrišite stakla i okvir čistim peškirom

Možete koristiti i kuhinjsku krpu prilikom brisanja naočara. Ipak, pamučni peškir je savršen za čišćenje stvari od tankog stakla. Proverite da li je peškir potpuno čist. Prljavština ili ostaci zarobljeni u vlaknima peškira mogu vam ogrebati stakla, dok ih ulje za spremanje hrane, sebum ili losion na peškiru mogu zaprljati.

brisanje naocara

8. Ponovo pregledajte stakla

Ako su na površini i dalje vidljivi tragovi ili mrlje, uklonite ih čistom krpom od mikrovlakana. Posebne maramice za čišćenje su dostupne kod većine optometrista ili u specijalizovanim radnjama za fotografe.

Ako nemate ove maramice, pokušajte da koristite pojedinačno zapakovane vlažne maramice za čišćenje stakala na naočarima za jednokratnu upotrebu. One su posebno napravljene za čišćenje stakala na naočarama.

A sada je vreme da pređemo na još jednu veoma važnu temu – šta NE koristiti za čišćenje naočara.

Sredstva i maramice za čišćenje naočara

Sredstvo za čišćenje stakala naočara u obliku spreja možete kupiti tamo gde kupujete naočare ili u lokalnoj apoteci. Oni mogu biti veoma korisni ukoliko ste na putu ili nemate pri ruci sapun i čistu vodu.

Ako ne možete da properete naočare vodom iz slavine pre njihovog čišćenja, uporebite veću količinu spreja da biste isprali prašinu i ostale nečistoće pre nego što obrišete stakla krpom.

Ukoliko vaša stakla imaju antirefleksni sloj, proverite da li je sredstvo za čišćenje naočara pogodno za upotrebu na antirefleksnim staklima.

Krpice za čišćenje naočara su ok, ali ih redovno perite

Krpice za čišćenje od mikrovlakana su odličan izbor za čišćenje naočara. One veoma dobro suše stakla i uklanjaju ulja i nečistoće, istovremeno sprečavajući pojavu tragova.

Međutim, pošto su toliko efikasne u upijanju masnoća i prljavština, morate ih često prati. Ručno operite krpicu u čistoj vodi pomoću tečnosti za pranje sudova, a zatim je ostavite da se osuši.

Da li ogrebotine sa stakala naočara mogu da se uklone?

Nažalost, ne postoji čarobno sredstvo za uklanjanje ogrebotina na staklima. Čim se pojave, one tu ostaju zauvek.

Na tržištu postoji čistav niz proizvoda koji ogrebotine mogu učiniti malo manje vidljivim, ali to su zapravo voštane materije koje se brzo skidaju, a rezultati njihove primene zavise od mesta i dubine ogrebotina.

ogrebotine naocare

Osim toga, često ostavljaju prljave tragove na naočarama čija stakla imaju antirefleksni sloj.

Osim što odražavaju svetlost i ometaju vid, ogrebotine mogu negativno uticati na otpornost stakala na udarce. Ako primetite veće ogrebotine na staklima svojih naočara, najbolje je da ih se rešite i nabavite nove. To će osigurati optimalan vid, ali i sigurnost.

Kada kupujete stakla za naočare, izaberite ona sa premazom otpornim na ogrebotine. Raspitajte se kod optometriste da li je vaša kupovina pokrivena garancijom za zaštitu od ogrebotina, posebno ako je ranije problem uključivao ogrebana stakla.

Kada naočare odneti na profesionalno čišćenje?

Ako su stakla u dobrom stanju, ali se jastučići za nos ili drugi delovi okvira ne mogu lepo očistiti, obratite se optometristi. U nekim slučajevima se naočare mogu temeljitije očistiti ultrazvučnim uređajem, a požuteli jastučići za nos se mogu zameniti novim.

Ali, zapamtite, ne pokušavajte to da izvodite kod kuće, već se obratite profesionalcu.

Koristite futrolu za naočare

Stakla na naočarima se lako mogu ogrebati ako ih ne odlažete na sigurnom mestu. Uključujući i period kada ih skidate preko noći.

Naočare uvek čuvajte u čistoj futroli i nikad ih ne stavljajte na sto ili drugu površinu tako da stakla budu okrenuta nadole. Ako nemate futrolu pri ruci, naočare ostavite na onu stranu koja se poklapa sa linijom obrva kada se nose (nemojte ih sklapati) na sigurno mesto gde ih niko ne može oboriti ili sesti na njih.

Naočare ne traju večno

Na svim naočarama neizostavno će nastati par ogrebotina usled svakodnevne upotrebe, kao i slučajnog pada ili nepravilnog odlaganja. Stakla mogu biti otporna na ogrebotine u određenoj meri, međutim, to nije dovoljno.

Kada kupujete naočare, obratite se svom optometristi i saznajte da li garancija pokriva slučajeve ogrebotina. Ovo je posebno važno kod dečijih naočara.

Ono što je dobra vest jeste činjenica da, ukoliko budete pratili sve ove savete uspećete da očuvate svoje naočare čistim i bez ogrebotina dugo vremena.