Kako se brzo otarasiti čmička i sprečiti njegovu ponovnu pojavu?

02.06.2021.

Čmičak, ječmenac ili hordeolum je zapaljenski proces u predelu kapka koji uzrokuje pojavu bolne crvene kvržice na ivici kapka. Uzrok nastanka može biti začepljenje lojnih žlezda ili bakterijska infekcija.

čmičak

Čmičak se može lokalizovati u korenu trepavica (spoljašnji čmičak) ili u oblasti lojne žlezde na kapku (unutrašnji čmičak).

Ječmenac, tj. čmičak se obično pojavljuje samo ja jednom kapku, ali ako se ne leči, može istovremeno uticati na oba kapka. Ponekad se zamenjuje sa halacionom, koji predstavlja začepljenje Meibovih žlezda.

Kako se otarasiti čmička?

U većini slučajeva crvene kvržice na ivici kapka koje nisu čmičak ne izazivaju nelagodu i prolaze same nakon par nedelja. Međutim, ječmenac može da dovede do brojnih neprijatnosti.

Srećom, postoje razni narodni lekovi koji vam mogu pomoći da se brzo rešite ovog dosadnog problema ili bar smanjite otok i nelagodu.

1. Očistite kapke

Prva stvar koju treba uraditi kada se pojavi čmičak jeste čišćenje kapaka. Da biste to uradili nanesite razređeni šampon za bebe sa formulom “bez suza” na tufer. Zatim isperite kapke toplom vodom i pažljivo obrišite peškirom.

Za čišćenje kapaka takođe možete koristiti blagi fiziološki rastvor.

čmičak lečenje

2. Operite ruke

Operite ruke pre i posle dodirivanja čmička i ne delite svoj peškir sa drugima.

3. Čmičak ne voli šminku

Kada dođe do ovog problema na oku preporučuje se prestanak upotrebe šminke za oči, jer upotreba kozmetike može znatno usporiti proces lečenja. Takođe, bacite staru šminku ili aplikatore koji bi mogli biti kontaminirani.

4. Nosite naočare umesto sočiva

Savetuje se nošenje naočara umesto kontaktnih sočiva dok čmičak ne nestane.

5. Stavljajte tople obloge

Da biste ubrzali lečenje čmička možete primeniti tople obloge 10-15 minuta tri ili četiri puta dnevno.

6. Pokušajte sa kesicom čaja ili toplom krpom

Kesice čaja se ponekad koriste za lečenje čmička. Ali u te svrhe će biti dovoljna i obična platnena salveta umočena u toplu (ne vrelu) vodu. Iscedite krpu i stavite je na zatvoreni kapak.

čmičak slike

Ako se odlučite za upotrebu vrećica čaja sačekajte dok se ne zagreje i stavite je na kapak 5-10 minuta. Nikada ne koristite vrelu kesicu čaja! Ako imate više čmičaka, na svaki treba staviti novu vrećicu čaja.

7. Ni u kom slučaju ne cedite čmičak

Možda ćete doći u iskušenje da iscedite čmičak da biste ga “očistili” kao bubuljicu. Ali nikada ne pokušavajte to da radite. Tople obloge doprinose da se on sam otvori, očisti i izleči.

Na ovaj način nećete povrediti kapak i infekcija se neće proširiti na drugo oko.

8. Koristite antibiotsku mast

Lečenje čmička može uključivati i korišćenje antibiotske masti koja se prodaje bez recepta. Proverite da li se ova mast može nanositi na područje očiju i izbegavajte lokalne steroide.

Efikasnost antibiotskih kapi za oči za lečenje ječmenca nije dokazana. Ako čmičak izaziva sve veću nelagodu i zahteva lečenje antibioticima, obratite se svom lekaru.

9. Masažom protiv bolova

Lagana masaža čistim rukama ili toplom oblogom može ublažiti bol izazvanu čmičkom. Masaža takođe može doprineti otvaranju čmička. Nežno masirajte kapak, a u slučaju pojave bola odmah prekinite masažu.

bolan čmičak

Kako ublažiti bol koji čmičak izaziva?

 • Lekovi za ublažavanje bolova: Ovi lekovi koji se prodaju bez recepta, poput ibuprofena mogu ublažiti bol ili neprijatnost, ali ne leče čmičak.
 • Narodni lekovi: Najbolji način za ublažavanje bolova izazvanih čmičkom je upotreba tople obloge koja ubrzava proces izlečenja.

 Kako sprečiti pojavu čmička?

Postoji nekoliko načina da se spreči nastanak čmička:

 • Svako veče se umivajte i skidajte šminku.
 • Svakodnevno čistite kapke razređenim šamponom za bebe (formula “bez suza”).
 • Temeljno perite ruke svaki put pre dodirivanja kontaktnih sočiva. Čistite i dezinfikujte sočiva u skladu da uputstvima proizvođača.
 • Bakterije se razmnožavaju u proizvodima za šminkanje, pa se preporučuje njihova zamena na svaka 2-3 meseca. Nikada ne dozvoljavajte drugima da koriste vašu kozmetiku i šminku.
 • Ako vas svrbe oči, nikada ih ne trljajte, posebno ne prljavim rukama.
 • Nikada ne delite peškir ili masku sa nekim ko ima čmičak.

Koliko dugo traje čmičak?

Obično ječmenac nestane za 3 do 5 dana ako se leči narodnim lekovima. Drugog ili trećeg dana otok počinje da popušta, a ako čmičak zahteva medicinsku pomoć ili antibiotike, lečenje može trajati oko nedelju dana.

Ako vam se čmičak često vraća, možda imate blefaritis. Preduzimanje koraka za brzo lečenje ovog stanja kapaka takođe će sprečiti ponovnu pojavu čmička.

lečenje čmička (1)

Kada se treba obratiti oftalmologu?

Odmah posetite oftalmologa ako:

 • posle par dan čmičak ne prolazi
 • se čmičak pogoršava
 • vas boli oko, a ne kapak
 • bolest utiče na kvalitet vašeg vida
 • je kapak jako otečen ili crven
 • se oko ne otvara
 • lekovi koji se prodaju bez recepta ne rade
 • čmičak raste.

Operacija uklanjanja čmička

U nekim slučajevima čmičak zahteva minimalnu hiruršku intervenciju oftalmologa i prepisivanje određenih lekova ili antibiotika. U zavisnosti od vašeg stanja, lekar vam može preporučiti vrlo jednostavnu operaciju čmička.

U većini slučajeva ovo nije neophodno jer čmičak prođe kroz par dana zahvaljujući oblogama i pravilnoj higijeni.