Konjuktivitis – zašto nastaje, koji su simptomi i načini lečenja?

21.03.2021.

Konjuktivitis – šta je to i zašto se javlja?

Konjunktivitis je česta upala ili infekcija prednje površine oka i očnog kapka.

konjuktivitis slike

Konjunktiva je vrlo tanka, prozirna membrana koja prekriva beonjaču i unutrašnji deo kapka. Kada se sitne krvne žile u konjunktivi upale, one postaju sve vidljivije zbog čega beonjače izgledaju crvenkasto-ružičasto.

Ovo su neke od osnovnih činjenica o konjunktivitisu koje bi trebalo da znate.

Šta su uzroci konjuktivitisa?

Tri su glavna uzroka konjunktivitisa:

 1. Virusi: Vrsta virusa koji uzrokuje konjunktivitis slična je virusima koji uzrokuju prehladu. Ova vrsta konjuktivitisa je veoma infektivna, ali obično se sama “očisti” u roku od nekoliko dana bez upotrebe lekova.
 2. Bakterije: Konjunktivitis izazvan bakterijskom upalom može prouzrokovati ozbiljno oštećenje oka ukoliko se ne leči.
 3. Alergije: Alergeni poput polena, prašine i životinjske dlake mogu izazvati alergijski konjunktivitis kod osoba koje su osetljive na to. Alergijski konjunktivitis može biti sezonski (polen) ili onaj koji traje tokom cele godine (prašina, dlaka kućnih ljubimaca).

Termini konjuktivitis i crveno oko se često koriste u istom značenju, međutim, oftalmolozi termin “crveno oko” koriste isključivo kada je konjuktivitis izazvan virusnom infekcijom.

vrste konjuktivitisa

Konjuktivitis i njegovi simptomi

Očekivano, prvi simptom konjunktivitisa je pojava crvenkasto-ružičaste boje beonjače. Ostali znakovi i simptomi konjuktivitisa zavise od vrste konjunktivitisa koji imate:

Virusni konjunktivitis. Prepoznaćete ga po vodenim očima koje svrbe i osetljivošću na svetlost. Može biti zahvaćeno jedno ili oba oka. Ovaj oblik veoma je infektivan i prenosi se kašljem i kijanjem.

Bakterijski konjunktivitis. Prepoznaćete ga po lepljivim, žutim ili zelenkasto-žutim krmeljima u očima. U nekim slučajevima ova žuta supstanca može biti toliko ozbiljna da može dovesti do toga da ne možete da otvorite očne kapke. Može biti zahvaćeno jedno ili oba oka. Ovaj oblik je takođe infektivan i prenosi se kontaktom sa zaraženim rukama ili predmetima koji su dodirnuli oko.

Alergijski konjunktivitis. Prepoznaćete ga po vodenim očima koje svrbe i peku. Često je praćen zapušenim nosem, curenjem nosa i osetljivošću na svetlost. Obično su zahvaćena oba oka i ovaj oblik nije infektivan.

Kada je konjuktivitis opasan?

Često može biti teško prepoznati vrstu konjunktivitisa koju imate samo na osnovu simptoma.

Stanja povezana s konjunktivitisom uključuju i druge infekcije oka, suve oči i blefaritis. Takođe, bakterijski konjunktivitis ponekad može dovesti do vrlo ozbiljnih problema sa očima, poput čira na rožnjači, što potencijalno može prouzrokovati trajni gubitak vida.

Iz tih razloga, ukoliko primetite da imate crvene, nadražene oči, zakažite očni pregled kod svog oftalmologa što pre je moguće.

konjuktivitis lečenje

Lečenje konjuktivitisa zavisi od njegove vrste

Lečenje konjuktivitisa takođe zavisi od vrste konjunktivitisa koji imate:

Lečenje virusnog konjunktivitisa: U većini slučajeva, virusni konjunktivitis traje samo nekoliko dana i obično nije potreban nikakav medicinski tretman.

Lečenje bakterijskog konjunktivitisa: U zavisnosti od ozbiljnosti infekcije oka uzrokovanog bakterijama, spacijalista za očne bolesti obično prepisuje kapi za oči ili mast za bakterijski konjunktivitis.

Lečenje alergijskog konjunktivitisa: Lekovi protiv alergija često mogu da spreče ili umanje alergijski konjuktivitis. U većini slučajeva je dobro da se sa lekovima protiv alergije započne pre nego što krene sezona alergija.

Lečenje konjunktivitisa prirodnim putem – da ili ne?

Na internetu možete pronaći mnoštvo prirodnih lekova za konjuktivitis koje možete napraviti kod kuće. Međutim, ova “rešenja” obično nisu toliko delotvorna kao lekovi koji su prepisani od strane vašeg očnog lekara.

Važno je napomenuti da ukoliko ne potražite odgovarajuću medicinsku pomoć, određene vrste konjuktivitisa mogu ostaviti ozbiljne posledice po vaš vid.

crvene oči

Kako teče oporavak?

Vreme potrebno za oporavak zavisi od vrste konjunktivitisa, koliko je težak oblik i od toga kada je lečenje započeto.

Ukoliko nosite kontaktna sočiva, najbolje je da ih skinete i nosite samo naočare, sve dok ne budete imali priliku da odete kod doktora.

Ukoliko pak odlučite da nosite naočare češće kako biste smanjili rizik od pojave konjuktivitisa, razmotrite kupovinu stakala visokog indeksa bez refleksije. Na taj način učinićete naočare tanjim, lakšim i atraktivnijim i ukloniti ometajuće refleksije na staklima.

Takođe, fotohromna stakla mogu da smanje osetljivost očiju na svetlost koja je povezana sa konjuktivitisom i zaštite vaše oči od štetnog UV zračenja i plave svetlosti ekarana.

Prevencija konjuktivitisa – 10 saveta koji će vam pomoći

Sada kada znate osnovne činjenice o virusnom i drugim oblicima konjunktivitisa, šta možete učiniti da zaštitite sebe i svoju decu od pojave ovog obolenja?

konjuktivitis prevencija

Ovo su 10 načina za sprečavanje konjunktivitisa:

 1. Nemojte deliti sa drugima krpe, peškire ili maramice;
 2. Pokrijte nos i usta prilikom kašljanja ili kijanja;
 3. Izbegavajte trljanje ili dodirivanje očiju;
 4. Često perite ruke, posebno kada provodite vreme u školi ili na drugim javnim mestima;
 5. Držite sredstvo za čišćenje ruku blizu sebe i često ga koristite;
 6. Radne površine, površine u kupatilu, slavine i telefone često čistite antiseptičkim sredstvima za čišćenje;
 7. Ako znate da imate sezonske alergije, pitajte svog doktora šta možete da učinite kako biste umanjili simptome pre nego što se pojave;
 8. Ako nosite kontaktna sočiva, pažljivo sledite uputstva vašeg lekara za njihovu negu i zamenu ili razmislite o prelasku na dnevna kontaktna sočiva za jednokratnu upotrebu;
 9. Kada plivate, nosite naočare za plivanje kako biste se zaštitili od bakterija i drugih mikroorganizama u vodi koji mogu izazvati konjunktivitis;
 10. Pre tuširanja uklonite kontaktna sočiva kako biste izbegli zadržavanje bakterija između očiju i sočiva.

konjuktivitis kod dece

Konjuktivitis kod dece

Uprkos svim ovim merama predostrožnosti, konjuktivitis se ipak može pojaviti.

Ako vaše dete ima konjunktivitis, obavestite njegovog učitelja o tome, kako bi mogle da se preduzmu dodatne mere za sanaciju učionice. Takođe, veoma je važno da dete ostane kod kuće dok infekcija ne prođe.

Očni lekar će vam reći kada je bezbedno da vi ili vaše dete budete u blizini drugih ljudi, bez bojzani da ćete potencijalno proširiti infekciju. To bude obično otprilike tri do pet dana nakon što je konjuktivitis dijagnostikovan.

Crvene ili ružičaste oči ponekad mogu biti znak ozbiljnog problema sa očima. Za detaljnu dijagnozu i najučinkovitiji način lečenja posetite svog lekara.