Kontaktna sočiva za decu: Kako da vaš mališan vidi jasno?

15.03.2021.

Kontaktna sočiva za decu su sve više neophodna velikom broju mališana, ali roditelji nisu sigurni da li je to dobar izbor.

Sa koliko godina deca mogu da nose kontaktna sočiva? Na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira sočiva? Postoje li neka ograničenja?

Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo se potruditi da odgovorimo i pomognemo vam da obezbedite svom detetu savršen vid.

kontaktna sočiva za decu

Od kog uzrasta deca mogu da nose kontaktna sočiva?

Mnoge roditelje brine pitanje mogu li deca koja se žale na loš vid da nose meka kontaktna sočiva? Ako se mališani predškolskog uzrasta mirno nose sa tim da nose naočare, malo starija deca, posebno adolescenti ih često izbegavaju u strahu da ne dobiju uvredljiv nadimak ili im se ne sviđa kako im naočare stoje.

Naravno, postoje i drugi razlozi zbog kojih roditelji razmišljaju o tome da naočare zamene sočivima. Recimo, jedan od njih može biti sigurnost, budući da su deca obično veoma aktivna.

Treninzi, časovi fizičkog u školi ili obično igranje sa decom u parku može rezultirati padom i povredom. Ako dete u tom trenutku nosi naočare uvek postoji rizik da će pasti i slomiti se.

Na sreću dece i njihovih roditelja, savremeni materijali koji se koriste za izradu sočiva su veoma kvalitetni, tako da ih čak i osnovci mogu nositi umesto naočara.

dečija kontaktna sočiva

Kako odabrati kontaktna sočiva za decu?

Kao i kod odraslih pacijenata, izbor kontaktnih sočiva je odgovornost lekara. Ni roditelji, ni sama deca, niti bilo ko drugi ne može da odabere odgovarajuća sočiva za dete.

Prilikom izbora sočiva za decu, oftalmolog se obično oslanja na nekoliko faktora:

  • Indikacije. Najčešće se sočiva prepisuju za kratkovidost i dalekovidost, ali postoje i drugi problemi, poput astigmatizma, lenjeg oka itd. U nekim slučajevima sočiva prepisuju čak sasvim maloj deci, koja ne mogu da nose naočare ili kada je korekcija naočarama manje efikasna.
  • Uzrast deteta. Sama po sebi kontaktna sočiva nemaju kontraindikacije kada su godine u pitanju. Ali dete mora biti dovoljno odgovorno. Zato morate utvrditi da li će dete moći samostalno da vodi računa o sočivima, da ne zaboravlja da opere ruke pre stavljanja i skidanja, da menja rastvor svaki dan itd. Takođe, bitno je da dete ne trlja oči kada stavi sočiva i da ih skida pre spavanja.
  • Želje dece i njihovih roditelja. Ako dete želi da nosi jednokratna sočiva, doktor će izabrati optimalnu varijantu. Prednost takvih modela je činjenica da ih praktično ne morate održavati. Dovoljno je jednostavno slediti pravila lične higijene, a sama sočiva se na kraju dana bacaju. Ako roditelji žele povoljniju opciju, specijalista može preporučiti sočiva koja traju duže i koja su jeftinija. Međutim, o takvim sočivima treba voditi računa, štaviše, njime će biti potreban rastvor koji takođe košta.
  • Osetljivost rožnjače. Ovaj faktor je takođe povezan sa uzrastom pacijenta. Činjenica je da je osetljivost rožnjače kod dece niža nego kod odraslih. Zato je važno da odabrana sočiva imaju najveću moguću propusnost kiseonika.

kontaktna sočiva za decu slike

Kontaktna sočiva za decu – kada su mališani spremni?

Ne postoje neke univerzalne rekomendacije kada se radi o tome u kom uzrastu dete može početi da nosi kontaktna sočiva za ispravljanje oštrine vida. Uglavnom, sve zavisi od detetovog karaktera, nivoa njegove odgovornosti i svesti.

Neko shvata da kontaktna sočiva treba održavati svaki dan već u uzrastu od 6 godina, neko kada napuni 8, a neko sve do 10-14 godina ne bi trebalo da prelazi sa naočara na sočiva.

Da li kontaktna sočiva za decu mogu biti štetna?

Meka kontaktna sočiva za korekciju vida su apsolutno sigurna, tako da oftalmolozi smelo daju preporuke za njihovo nošenje deci svih starosnih grupa. Ona su u mnogo čemu sigurnija od naočara.

Alergije na materijale za izradu kontaktnih sočiva (hidrogel, silikonski hidrogel), kao i alergija na rastvor za sočiva se sreću veoma retko, pa se ni toga ne treba plašiti.

Meka kontaktna sočiva mogu biti štetna samo onda kada se ne održavaju pravilno i kada se ne poštuje režim nošenja. Na primer, dete ih ne skida noću (ovde takođe postoje izuzeci, ali lekar mora dati dozvolu za nošenje noću) ili kada jednodnevna sočiva nosi više dana itd.

sočiva za decu

Mogu li kontaktna sočiva za decu da se nose svakog dana?

Svakodnevno nošenje sočiva ili naočara ne može negativno uticati na zdravlje očiju i pokvariti vid malog pacijenta ukoliko se pridržava svih preporuka oftalmologa i ako su sredstva za korekciju pravilno odabrana. Oni uklanjaju napor sa očiju i omogućavaju da svet oko sebe vidimo jasno.

Ali ako dete stavlja kontaktna sočiva samo pre sportskih takmičenja, ispita, praznika ili drugih važnih događaja, a ostatak vremena ide bez sočiva, onda to može negativno uticati na stanje organa vida. Izuzetak su samo slučajevi kada takve preporuke daje oftalmolog.

Važno je pratiti da dete ne nosi sočiva duže od propisanog perioda. Obično on traje do 14 sati, u zavisnosti od izabranog modela i individualnih preporuka lekara. Takođe, ne zaboravite da zamenite sočiva kada im istekne rok.

Na šta roditelji treba da obrate pažnju?

Odluku o kupovini kontaktnih sočiva za dete treba doneti odgovorno. Roditelji su ti koji moraju kontrolisati vreme nošenja, pomoći mališanu da stavi sočiva ili da ih skine.

Naravno, i dete mora da shvati koliko je važno održavanje sočiva za njegov sopstveni vid. Ali, što je dete mlađe to pažljiviji moraju biti mama i tata. Bar prvi put moraju ispratiti da li je dete pravilno stavilo sočivo, jer to utiče i na udobnost i na kvalitet vida.

Kako da se dete lakše navikne na sočiva?

Uprkos činjenici da postoji ogroman broj visoko kvalitetnih sočiva za korekciju vida kod dece, a savremeni proizvođači koriste posebne materijale zbog kojih se sočiva ne osećaju u očima, dete ne može prvog dana da ih nosi od ujutru do uveče.

Oftalmolozi često daju deci vremena da se naviknu. Prvog dana period nošenja je oko 3 sata, a zatim se može dodavati po 30-60 minuta svakog dana.

To će detetovim očima omogućiti prilagođavanje, a dete i roditelji će moći da utvrde da li je odabrani model pogodan, da li dobro koriguje kratkovidost ili dalekovidost ili postoji li neka nelagoda i alergijska reakcija.