Lasersko skidanje dioptrije i top 5 “nikako” nakon zahvata

18.02.2021.

Lasersko skidanje dioptrije može nam vratiti vid, ali da li nam nešto može oduzeti? Da li je moguće prirodno se poroditi nakon laserske korekcije vida? A šta je sa treniranjem?

lasersko skidanje dioptrije

Na internetu kruže mnoge zabrane nakon što obavite lasersko skidanje dioptrije, međutim, šta je od toga istina?

Tačno je: postojaće određena ograničenja nakon operacije, ali ne zauvek. Zabrane se odnose samo na period oporavka, koji traje oko šest meseci.

Istovremeno, niko vas ne primorava da šest meseci izbegavate svoje omiljene aktivnosti ili planove – većini se možete vratiti mnogo ranije. A kada se oporavak završi, ograničenja će biti ukinuta.

1. Lasersko skidanje dioptrije i sport

Potpuna zabrana bavljenja sportom nakon laserske korekcije vida odnosi se samo na prvih nekoliko dana. Nakon toga se možete postepeno vratiti aktivnom životu.

Već nakon nedelju dana od operacije možete raditi vežbe i trčati. Ozbiljniji sportovi moraće da sačekaju iz dva razloga:

  • Opterećenje organizma. Intenzivno vežbanje može prouzrokovati povećani očni pritisak, a to nije dobro za oči koje su tek operisane. Zato se dizanju tegova možete vratiti mesec dana nakon korekcije vida.
  • Povrede oka. Ako volite fudbal, borilačke veštine i boks lasersko skidanje dioptrije odložiće vaše treninge na oko 2 meseca. U kontaktnim sportovima postoji velika verovatnoća povrede očiju. Tako da, dok sve ne zaraste, ne pomišljajte na kontaktne sportove.

laserska korekcija vida trudnoća

2. Trudnoća i porođaj nakon laserske korekcije vida

Kada je drugo stanje u pitanju, preporučuje se planiranje trudnoće 6 meseci nakon laserskog skidanja dioptrije – lekar će vam reći tačno vreme. Ne morate se plašiti da ćete biti primorani da se porađate carskim rezom, obično nema takvih ograničenja nakon korekcije vida.

Porođaj odmah nakon operacije očiju se ne preporučuje iz dva razloga:

  • Trudnoća je optrećenje. Kao i u sportu, i u ovom slučaju je bolje sačekati da se oporavak završi. Porođaj nakon laserskog skidanja dioptrije može dovesti do istih rezultata kao i sportske aktivnosti.
  • Suve oči – jedna od reakcija tela na trudnoću koja je povezana sa hormonalnim promenama. Zatrudneti odmah nakon korekcije vida dodatni je test za vaše oči. Sindrom suvog oka razvija se kod mnogih pacijenata nakon operacije. Obično brzo prolazi, ali ako su oči već suve, proces rehabilitacije može se usporiti.

Zaključak je da posle laserskog skidanja dioptrije, nakon što se period oporavka završi, ništa vas neće sprečiti da se porodite.

3. Šminka vs lasersko skidanje dioptrije

Meseca dana nakon operacije ne možete koristiti maskaru, senke, kao ni olovke za oči. Najmanje čestice kozmetike mogu izazvati iritaciju, čak i upalu ako dospeju na rožnajču koja nije zarasla.

Laminiranje trepavica, tj. popularni Lash lift se takođe ne preporučuje nakon laserske korekcije vida. Ali, ako uradite laminiranje trepavica pre operacije, rešiće te problem, a i nećete imati potrebe za maskarom.

Iako je šminkanje dozvoljeno već nakon mesec dana, trepavice možete nadograditi tek nakon 2 meseca od operacije.

lasersko skidanje dioptrije slike

4. Alkohol pre i posle operacije – dobra ideja ili ne?

Nikako. Morali biste da se odreknete žestokih pića nekoliko dana pre postupka i da izdržite još najmanje 2 nedelje nakon operacije. Postoji nekoliko razloga za ovo ograničenje:

  • Lekovi. Posle laserske korekcije vida u oči morate nakapavati posebne kapi, antibiotike koji nisu dobra kombinacija sa alkoholom.
  • Dehidratacija. Alkohol je diuretik zbog kojeg telo gubi puno tečnosti. Ovo nepovoljno utiče na sve sluzokože, uključujući i površinu oka. A kao što smo već rekli, oči nakon operacije ne smeju biti suve.
  • Rizik od povrede. U početku je posle laserskog skidanja dioptrije strogo zabranjeno dodirivanje očiju, a nakon nekoliko čašica postoji rizik od gubitka koordinacije ili zaboravljanja da ne bi trebalo dodirivati lice.

5. Gledanje u telefon ili čitanje omiljene knjige

Na kraju nam ostaje kratko, ali nimalo prijatno ograničenje – izbegavanje telefona, čitanja, pletenja i sličnih hobija. Ali, ne brinite, to će trajati samo nekoliko dana.

Tokom 24 sata nakon operacije bolje je ne uzimati ni telefon ni tablet u ruke jer će se oči brže umarati. Nakon laserskog skidanja dioptrije pacijenti se sreću sa suvim očima, a taj simptom se povećava nakon samo nekoliko minuta provedenih ispred monitora.

Čitanje i ostale aktivnosti koje zahtevaju naprezanje očiju takođe mogu izazvati nelagodu. Knjige i filmove možete zameniti audio knjigama ili slušanjem muzike.

operacija očiju

Ništa od ovih ograničenja ne treba da vam pravi problem i sprečava vas da pravite planove ili uživate u omiljenim aktivnostima. Sva ogranjičenja su individualna i često zavise od metode korekcije.

Kada se period oporavka završi, moći ćete da uživate u životu sa novim, jasnim i oštrim vidom.