Nano kapi za oči koje će poslati naočare u zaborav

10.01.2021.

Svake godine sve je više pacijenata koji pate od refrakcionih mana oka. Međutim, naša epoha naučnih dostignuća doprinosi nastanku boljih načina oftalmološke pomoći.

nano kapi za oci

Na primer, izraelski stručnjaci već su blizu primene suštinski novog metoda korekcije vida, koji će u bliskoj budućnosti pomoći u obnavljanju vida bez naočara.

Zajedničkim naporima istraživača sa Univerziteta Bar Ilan (Izrael) i medicinskog centra Shaare Zedek stvorili su jedinstvene kapi za oči koje su, zahvaljujući nanotehnološkoj komponenti, u stanju da obnove rožnjaču.

Kako bi nano kapi mogle da promene naš život?

Tokom poslednjih 700 godina naočare su pomogle milijardama ljudi, ali izgleda da njihovo vreme prolazi.

Oštećenje vida je izuzetno često, posebno u naše vreme kada mnogi od nas većinu vremena provode ispred ekrana. Osim toga, naš vid slabi kako vreme prolazi.

Prema međunarodnim podacima 93% starijih od 65 godina moraju da nose naočare ili sočiva. Ali, to bi se sve moglo promeniti zahvaljujući izraelskom izumu.

nano kapi izraelski naucnici

Prema rečima učesnika istraživačke grupe, rešavanje problema sa vidom pomoću “pametnih” kapi, odnosno nano kapi, spasiće pacijenta od posete optometristi, čiji će rad u potpunosti zameniti aplikacija.

Nano kapi koje koriguju vid – kako to funkcioniše?

Do sada je jedini način da se rešite naočara bila laserska korekcija vida. Bez obzira na to što je rizik od komplikacija minimalan, usled činjenice da intervencija zahteva uklanjanje dela rožnjače, mnogi to žele da izbegnu.

Nano kapi zvuče mnogo jednostavnije. Ali kako one zapravo rade?

  • Pomoću aplikacije pacijent proverava vid.
  • Na osnovu rezultata laser kreira uzorak rožnjače na osnovu kojeg se vidi gde se nalaze oštećenja.
  • Pacijent nakapa par nano kapi u oči koje koriguju refrakciju rožnjače, omogućavajući normalan vid.

Nano kapi ispravljaju sva oštećenja nastala na našoj rožnjači. Takođe mogu zameniti i ugao ulaska svetlosti u naše oči i na taj način ispraviti dalekovidost ili kratkovidost.

dalekovidost i kratkovidost

Dalekovidost i kratkovidost: Koja je razlika?

Kod dalekovidosti osobe imaju problema sa gledanjem predmeta na blizinu, recimo čitanje novina, poruka sa telefona. Za razliku od kratkovidosti, dalekovidost se javlja kada je svetlost koja ulazi u oko fokusirana iza mrežnjače umesto direktno na nju.

Kada se radi o kratkovidosti zraci svetlosti se fokusiraju ispred rožnjače. Upravo zbog toga na mrežnjači stvaraju nejasnu sliku predmeta koji posmatramo. Dakle, kratkovidi ste ukoliko imate problema sa gledanjem predmeta u daljini.

Kada ćemo moći da kupimo nano kapi?

Nažalost, proći će neko vreme pre nego što proizvod postane dostupan. Urađena su ispitivanja na životinjama koja su pokazala odlične rezultate, a naučnici su izjavili:

“Ovaj princip smo već testirali na svinjama i pokazao se veoma delotvornim jer sve svinje podvrgnute testu nisu imale problem sa vidom nakon korišćenja kapi”.

Nažalost, proći će još neko vreme pre nego što nano kapi postanu i nama dostupne. Za sada jedino trajno rešenje je lasersko skidanje dioptrije.

Nauka ne miruje – nano kapi nisu kraj

Nano kapi za korigovanje vida nisu jedino dostignuće koje nauka obećava. Američka kompanija “Ocumetrics” izumela je bionička sočiva koja će biti ugrađena pacijentima koji imaju kataraktu ili glaukom.

Ne samo da će korigovati vid koji je oštećen usled ovih bolesti, već će svojim korisnicima omogućiti znatnu oštrinu vida.

Takođe, u Japanu je izvedena prva operacija implantacije reprogramiranih matičnih ćelija za lečenje makularne degeneracije. Postupak je bio uspešan, a u bliskoj budućnosti planirano je još 5 sličnih operacija.