Naočare budućnosti su tu i evo koje “supermoći” nam mogu dati

05.03.2021.

Naočare budućnosti, kao što su AR naočare, samo su neke od brojnih novotarija 21. veka koje su zaludele ne samo gejmere, već i ostatak populacije.

I, moramo priznati, najnovije tehnologije zaista oduzimaju dah. Vrlo brzo čovek će imati mogućnosti o kojima su pisci naučne fantastike samo sanjali.

naocare buducnosti

Kakve supermoći nam mogu dati ove naočare budućnosti?

Da li su naočare proširene realnosti naočare budućnosti?

Da bismo razumeli šta su to naočare proširene stvarnosti, prvo treba da definišemo pojam “proširena stvarnost”. Tako se naziva ljudska percepcija realnosti u koju su uvedeni neki senzorni podaci koji poboljšavaju percepciju informacija.

Šta to zapravo znači? AR tehnologija nam omogućava da pomoću određenih uređaja vidimo elemente koji ne postoje u stvarnom životu. Ti elementi proširuju stvarnost oko nas, ali samo ako je gledamo kroz ekran.

AR naočare ili čak kontaktna sočiva često viđamo u akcionim filmovima, a jedna od najpoznatijih igrica vođena tom tehnologijom bila je Pokemon GO.

Proširena stvarnost vs Virtuelna stvarnost

Proširenu stvarnost ne treba mešati sa virtuelnom, jer se u drugom slučaju čovek nalazi u potpuno veštački stvorenom svetu, a u proširenoj realnosti ostaje tamo gde jeste, s tim što može da vidi, čuje i deluje drugačije od sadašnjosti.

Zapravo to je svet u kom se virtuelno i stvarno kombinuju. Tehnologije proširene stvarnosti danas se delimično koriste u medicini, vojnoj opremi i kompjuterskim igricama.

Postoji nekoliko uređaja koji čoveku mogu omogućiti proširenu realnost, kao što su projektori, kacige, slušalice i naočare.

ar naočare

Šta sve mogu naočare budućnosti?

Uređaji koje smo naveli, prilikom skeniranja objekata u vidnom polju, mogu da izvršavaju nekoliko neverovatnih funkcija:

  • oživljavanje predmeta i upravljanje njima
  • slikanje
  • dobijanje potrebnih informacija o njima i još mnogo toga.

A sve ovo moguće je samo pomeranjem glave. Ali, kako tačno ovo može biti korisno u svakodnevnom životu za obične ljude, a ne za gejmere i naučnike?

Kako nam AR naočare mogu pomoći ako nismo gejmer ili naučnik?

Ukoliko volite da putujete i obilazite različite zemlje, ove naočare mogu vam i te kako biti od pomoći. Zahvaljujući njima u realnom vremenu moći ćete da dobijate podatke o određenom objektu i znamenitostima koji se projektuju ispred vas. Dakle, nećete morati da čitate dosadne brošure ili da pretražujete na Vikipediji.

Poseta muzeju pretvoriće se u fascinantan proces – uostalom, bilo koja izložba će oživeti, sasvim moguće, u svojoj stvarnoj veličini.

Osim toga, obrazovanje će postati mnogo dostupnije, jasnije i zanimljivije i bez potrebe za odlaskom u školu.

naočare za određivanje pažnje

Naočare budućnosti koje mogu da odrede stepen pažnje

Japanska kompanija JIN razvila je i objavila početkom 2017. godine specijalne naočare koje prate stepen koncentracije čoveka i odgovarajuće podatke prenose putem aplikacije. Uređaj reaguje na promene položaja glave i kretanja očiju i daje rezultat na skali od 1 do 100 bodova.

Ovaj zanimljivi izum je razvijen kako bi zaštitio ljude od prekomernog rada i može doneti neprocenjive koristi čovečanstvu.

Čudan izum, ali ne i za Japance

Japanci su poznati po tome što previše rade i pravi su “radoholičari”, što poslodavce brine jer utiče na zdravlje i psihu, i naravno, produktivnost zaposlenog.

Naočare za praćenje koncentracije lako će odrediti kome od zaposlenih je potreban odmor, a ko može da nastavi sa radom.

Naočare sa ugrađenom kamerom – mašta ili stvarnost?

Donedavno su naočare sa ugrađenom kamerom bile plod mašte pisaca naučne fantastike i režisera špijunskih filmova. Međutim, danas su ove naočare budućnosti dostupne i nalaze se u prodaji po vrlo povoljnoj ceni.

Pitate se zašto bi vam u svakodnevnom životu trebale takve naočare ako ne želite nikoga da pratite ili snimate skrivenom kamerom?

Naime, mogućnosti ovih naočara mogu biti korisne svima. Video zapis možete snimiti u bilo kom trenutku, bez ikakvih poteškoća, pritiskom na jedno dugme.

Jednostavno živite kao i uvek, ali sa mogućnošću da zabeležite svaki trenutak svog života: putovanje, šetnju, prvi detetov osmeh, porodično slavlje i mnoge druge momente kojih biste se rado setili u budućnosti.

I naravno, takve naočare su nezamenljive za snimanje ukoliko se bavite sportom, uključujući i ekstremne.