Šta su naočare za kompjuter i kome su namenjene?

18.05.2021.

Naočare za kompjuter – zvuči čudno, ali budući da savremeni čovek neprestano koristi računar, nije iznenađujuće da se javila potreba za ovakvim naočarima.

To se posebno izrazilo sada u vreme pandemije i sve češćeg prelaska na online učenje, studiranje, kao i sve češćih poslovnih “Zoom sastanaka”. Dakle, nije iznenađujuće to što mnogi provode više od 4 sata dnevno ispred ekrana.

naočare za kompjuter

Iako su nam tehnologije mnogo pomogle, one sa sobom nose i posledice – negativan uticaj na naše oči.

Oči su pod stalnim stresom i često dolazi do nelagode kada smo duže ispred kompjutera. Da bi se naprezanje očiju smanjilo oftalmolozi preporučju nošenje zaštitnih naočara sa posebnim premazom protiv zračenja ekrana.

Šta su naočare za kompjuter?

Kako bismo izbegli tzv. sindrom kompjuterskog vida možemo ispoštovati nekoliko pravila kao što je pravljenje pauza u radu za računarom, praktikovanje gimnastike očiju, pravilno osvetljenje sobe u kojoj radimo itd.

Međutim, i pored svega ovoga često su naočare za računar neophodne. Radi se o naočarima čija stakla imaju poseban premaz zahvaljujući kom imaju složen efekat:

  • Štite od izlaganja UV zračenju i plavoj svetlosti
  • Smanjuju odsjaj sa ekrana.

Kakav efekat možete očekivati od ovih naočara?

Oni koji nose naočare za kompjuter napominju da se efikasnost povećava, nestaju bolovi u očima, suvoća, peckanje i svrab, a oštrina vida se poboljšava.

naočare za računar slike

Takođe, problemi poput suzenja očiju, fotofobije, crvenila očiju i glavobolje potpuno nestaju. Međutim, ovakav efekat se može dobiti samo ako su naočare izabrane individualno.

Ne možete kupiti gotov proizvod, naočare moraju biti napravljene za određenog pacijenta, uzimajući u obzir razmak zenica i ostale faktore.

Kome su namenjene naočare za kompjuter?

Kao što se javila potreba za naočarima za noćnu vožnju, tako sve više ljudi oseća potrebu da zaštiti svoj vid prilikom rada za računarom.

Oftalmolozi preporučuju nošenje zaštitnih naočara svima koji vreme provode za računarom: dok rade, čitaju, uče, odmaraju itd. Nije bitno koliko je dugo osoba isred monitora, nije važna ni starost korisnika, čak i deca mogu nositi naočare za računar.

Pritom, pacijenti primećuju rezultat koji se razlikuje u efikasnosti. Razlog tome leži u različitim uslovima rada za računarom, različitim vrstama stakala i individualnim karakteristikama oka.

zaštitne naočare za kompjuter

Vrste naočara za kompjuter

Da odmah razjasnimo, ono što ove naočare čini posebnim i zbog čega se nazivaju kompjuterskim jeste poseban sloj ili premaz koji imaju. I upravo se ovi premazi razlikuju.

Na primer, doktor vam može preporučiti premaz koji potpuno blokira svetlost spektra plavo-ljubičaste boje. Ovo je važno kada radite za računarom, ali naočare sa takvim staklima ne možete nositi duže od 4 sata dnevno, budući da je plavo-ljubičasta svetlost važna za potpunu percepciju sveta, života.

Duže odsustvo ove svetlosti može izazvati glavobolje, depresiju itd.

To je jeftinija opcija, a možete odabrati i one skuplje, kao što su premazi stakala koji selektivno blokiraju delove plave svetlosti, blokiraju samo štetno svetlo i propuštaju korisno i neophodno.

Naočare sa ovakvim staklima se mogu nositi bez vremenskih ograničenja.

naočare za rad na kompjuteru

Kako odabrati naočare za kompjuter?

Ako vam se ove naočare čine kao odlična ideja i nešto što vam je neophodno, moraćete prvo kod oftalmologa, jer naočare bira lekar. Prilikom izbora zaštitnih naočara treba obratiti pažnju na:

  • Tip stakala i prisustvo dioptrije. Nekome su potrebne naočare za računar sa dioptrijom, a nekome ne. S druge strane nekome su potrebni bifokalni ili multifokalni modeli, a nekome jednostavni monofokalni.
  • Dizajn okvira. Ovo deluje kao najmanje bitna stvar, međutim, trebalo bi da se osećate samouvereno i udobno prilikom nošenja naočara.
  • Težina naočara. Naočare moraju biti udobne, u suprotnom možete osetiti bol na mostu nosa i dobiti želju da ih skinete, a kupovina naočara će biti uzaludna.
  • Vrsta vaše aktivnosti. Ako radite sa papirima i puno čitate, odgovaraće vam stakla sa posebnim premazom koja pojačavaju kontrast i ublažavaju nepotreban stres na organe vida. Ako ste ljubitelj kompjuterskih igrica potražite premaz koji eliminiše odsjaj što je više moguće.
  • Nivo zatamnjenosti. Stakla na naočarima mogu biti bezbojna ili zatamnjena (bolje blokiraju zrake plavog spektra koji dolaze sa ekrana i smanjuju štetu od UV zračenja).