Oporavak posle laserske korekcije vida: Šta vas sve čeka?

12.03.2021.

Oporavak posle laserske korekcije vida je ono što najčešće brine osobe koje razmišljaju o ovom koraku. Naravno, odluka o laserskoj korekciji vida nije laka, uglavnom zbog mnogih strahova i pitanja koje često se vrti po glavi “Šta ako?” .

laserska korekcija vida

Baš iz tog razloga danas pričamo o oporavku nakon laserskog skidanja dioptrije kako biste bili upućeni u to šta vas čeka nakon operacije. Ali, pre nego što pređemo na tu temu, da pojasnimo kako funkcioniše LASIK metoda korekcije vida:

  • lekar formira režanj (flap) od površinskog tkiva rožnjače
  • pomera unazad taj flap kako bi mu bio dostupan osnovni deo rožnjače (stroma)
  • laserom se menja oblik strome rožnjače
  • flap se vraća nazad.

1. etapa: Oporavak posle laserske korekcije vida počinje u operacionoj sali

Pacijent vidi jasno već u prvim minutima nakon operacije, što znači da se oštrina vida obnavlja omah nakon korekcije. Obično u ovom trenutku osoba može imati osećaj “suvog oka” i truna u oku.

Ne bi trebalo odmah nakon laserske korekcije vida napustiti kliniku. Obično se predlaže odmor najmanje dva sata, nakon čega vas lekar pregleda i možete ići kući.

2. etapa: Prva dva sata u klinici

Sposobnost naše rožnjače da se oporavi je jedinstvena – režanj se “zalepi” uz pomoć kolagena koji toliko hvale kozmetičke kompanije. Ovde važnu ulogu igra njegova adhezija, tj. lepljivost.

Režanj rožnjače ili flap se odvaja samo sa jedne strane, a nakon korekcije se brzo vraća na svoje mesto. Svuda je iste debljine, što znatno olakšava zarastanje.

Naime, nakon 2 sata aktivne intervencije kolagena, režanj je ponovo na mestu. Ali i dalje se ne preporučuje vožnja automobila, zbog čega je najbolje da vas neko sačeka i odveze kući.

oporavak posle laserske korekcije vida

3. etapa: Oporavak posle laserske korekcije i njegovi prvi dani

Glavne neugodnosti koje su moguće nakon laserske korekcije vida dolaze i prolaze u roku od nekoliko dana. Ipak, za svaki slučaj se pacijentima savetuje da ne planiraju neke važne događaje u prvoj nedelji nakon operacije.

Takođe, idealno bi bilo da što manje budete napolju i u vlažnim prostorijama. Osim toga, ne plivajte, ne ronite i izlazite na sunce samo sa naočarima koje imaju dobar UV filter.

Koje komplikacije mogu nastati odmah nakon laserske korekcije?

  • Sindrom suvog oka. Laserski zrak, uprkos činjenici da praktično ne prodire u tkivo, ipak izaziva opekotinu rožnjače. Zato odmah nakon operacije očekujte malo više suza, a nakon toga naprotiv, njihov deficit. Stoga je sindrom suvog oka nakon korekcije potpuno prirodan i prolazi za jedan dan.
  • Crvenilo. Može se javiti usled mikropukotina krvnih sudova. Prolazi kroz nekoliko dana.
  • Svrab. Prolazi u roku od jednog dana.
  • Otok. Nestaje 12-18 sati nakon operacije.
  • Nejasan, zamagljen vid. Ovo je takođe normalna reakcija i prolazi za nekoliko sati.

oporavak nakon korekcije vida

4. etapa: Prve nedelje posle operacije

Posle nedelju da od operacije možete bezbedno da sednete za računar ili vozite automobil, ali i dalje uz određena ograničenja. Nakon laserske korekcije, noćni vid se oporavlja sporije od dnevnog, zbog čega neki ljudi vide oreol oko uličnog svetla i farova automobila.

Da biste izbegli dezorijentaciju na putu, savetuje se da tokom prvih nedelja izbegavate noćnu vožnju.

Kada su ozbiljnija opterećenja u pitanju, moraćete da ih izbegavate nedelju ili dve. Osim toga i saunu, fitnes, šminkanje, kao i sve beauty tretmane na očima.

Situacija sa kontaktnim sportovima je malo složenija. U prvih šest meseci postoji rizik od oštećenja režnja prilikom jakog udarca.

5. etapa: Potpuni oporavak posle laserske korekcije vida

Nakon nekoliko meseci (obično pola godine), tkiva se potpuno obnavljaju. Prilikom redovnog pregleda vaš doktor će vas obavestiti o potpunom oporavku.

lasersko skidanje dioptrije

Posle toga možete uživati u svom novom vidu, a jedino pitanje koje obično brine ljude u ovoj fazi je – šta ako se nakon nekog vremena vid pogorša? Ukoliko zauzmete odgovoran stav prema svom vidu, on se neće pogoršati dok ne dođe do prirodne prezbiopije, tj. staračke dalekovidosti, koju svakako ne možete izbeći.

Ne zaboravite da su vašim očima potrebni odmor, gimnastika i pažljivost. U tom slučaju i oporavak i dalje stanje vašeg vida biće odlični.