Šta je fototerapijska keratektomija (PTK) i kada se izvodi?

01.03.2022.

Fototerapijska keratektomija je hirurška procedura za lečenje različitih bolesti rožnjače. Rožnjača je spoljašnji sloj oka i deluje kao prozor koji pokriva prednji deo oka. Ako je površina rožnjače hrapava ili zamućena, zraci svetlosti se ne fokusiraju pravilno na mrežnjaču i slike su mutne.

glaukom

Do nedavno, gruba rožnjača je bila glatko strugana hirurškim sečivom, dok je zamućena rožnjača zahtevala delimičnu ili potpunu transplantaciju rožnjače. U novije vreme, fototerapeutska keratektomija ili PTK je idealna opcija.

Za koje vrste očnih bolesti se koristi PTK?

PTK procedura se koristi za različite distrofije rožnjače, kao što su granularna distrofija, ožiljci na rožnjači i stanje koje se zove sindrom rekurentne epitelne erozije (REES), tj. kada se spoljašnji sloj (epitel) rožnjače istroši ili se stvore plikovi. Simptomi su slični abraziji rožnjače i uključuju: osećaj da vam je nešto u oku, bol i nelagodnost u oku, crvenilo oka, osetljivost na svetlost, suzenje ili zamagljen vid.

Ko je pogodan kandidat za PTK?

PTK procedura je generalno pogodna za pacijente koji pate od bolesti prednje rožnjače kao što su:

  • Oštećenje u vezi sa trenutnom ili prethodnom traumom ili povredom oka
  • Erozije rožnjače
  • Nepravilnosti rožnjače, distrofija ili ožiljci

Možda ste već isprobali kapi za oči i zavoje za kontaktna sočiva da biste lečili svoje stanje sa minimalnim efektom. Prvo će vam trebati procena od strane očnog hirurga da biste procenili stanje svojih očiju i podobnost za ovu proceduru.

Kako izgleda procedura?

Prvi sloj rožnjače, epitel, uklanja se uz pomoć rastvora alkohola. Zatim se primenjuje ekscimer laser na oku radi uklanjanja tankog sloja. U teoriji, ovo obezbeđuje čvršći osnovni sloj za zarastanje erozije, omogućavajući ćelijama epitela rožnjače da zacele, čineći proces zarastanja potpunijim na celoj površini.

Nakon operacije postavlja se zavoj za kontaktna sočiva kako bi se obezbedilo okruženje za lečenje i smanjio bol. Očni hirurg će vam takođe propisati antibiotike, steroidne kapi za oči, kao i hidratantne kapi za oči. Važno je da koristite kapi jer su to lekovi koji pomažu vašem oku da zaceli i ublažavaju bilo kakvu nelagodnost.

Osnovna prednost laserske hirurgije u odnosu na konvencionalnu hirurgiju je što laser može da stvori glatkiju površinu rožnjače i mogu se ukloniti manje količine tkiva.

upala rožnjače

Kako izgleda oporavak?

Svakako ćete morati da uzmete nekoliko slobodnih dana na poslu. Lekar će vam propisati antibiotske kapi za oči (i lekove protiv bolova) da biste ublažili nelagodnost ili bol.

Ne dirajte i ne trljajte oko. Nošenje plastičnog štitnika za oči (slično povezu za oči) može pomoći. Vaš vid će biti zamućen tokom prve nedelje, ali to će se smiriti nakon mesec dana, sa potpunim poboljšanjem do kraja perioda od 3-6 meseci.

Koji su rizici?

PTK je bezbedna i trajna procedura, ali kao i svaki oblik hirurgije nosi mali rizik. Ovo uključuje bakterijsku infekciju ili zamagljivanje rožnjače. Ovi neželjeni efekti su obično blagi i imaju tendenciju da nestanu tokom određenog vremenskog perioda, iako mogu biti trajni u malom broju slučajeva.

Treba naglasiti da se PTK procedura izvodi više od dve decenije i istraživačke studije pokazuju da je efikasan tretman za sindrom erozije rožnjače sa stopom uspešnosti od preko 90%. Nekim pacijentima može biti potrebno više od jednog tretmana PTK laserom. Laserski tretman je minimalno invazivan i daje dugoročne rezultate.