Titranje oka: Zašto nam nekad “igra” oko i kako da prestane?

13.02.2021.

Titranje oka, poznato i kao blefarospazam i miokimija predstavlja trzanje očnog kapka, i može se pojaviti kako u donjem delu oka tako i u gornjem kapku.

titranje oka

Iako u većini slučajeva ovo nije veći medicinski problem i često prođe samo od sebe, “igranje” oka veoma je neprijatan i iritantan simptom koji može ukazivati na umor, ali i neki zdravstveni problem.

Da bismo se rešili ovog nimalo prijatnog stanja, najpre treba da saznamo zašto treperenje oka nastaje.

Šta je to titranje oka?

Titranje, trzanje ili treperenje oka je prilično čest fenomen poznat mnogim ljudima. Često to uopšte ne smeta čoveku jer traje svega nekoliko sekundi.

Međutim, postoje slučajevi kada titranje oka (tačnije, sa medicinske tačke gledišta, to je kapak, a ne celo oko) traje i po nekoliko dana. Takav nervni tik izaziva nelagodu, uključujući i psihološku, ometa koncentraciju, vožnju automobila, odmaranje itd.

Zašto nam “igra” oko?

Glavni uzrok titranja oka je naprezanje mišića. Medicinski stručnjaci ovu nehotičnu kontrakciju pre svega povezuju sa ritmom života pacijenta, a tek onda sa nizom drugih faktora.

To potvrđuje statistika bolesti – najčešće se stanovnici velikih gradova suočavaju sa problemom “igranja” oka.

Donji ili gornji kapak mogu se trzati odvojeno, oko može svrbeti ili boleti, a sve zavisi od tačnog uzroka simptoma i od individualnih karakteristika pacijenta.

Titranje oka – koji uzroci dovode do ovog neprijatnog stanja?

Ovu pojavu često mogu uzrokovati dugotrajno sedenje za računarom, dugotrajno čitanje, gledanje u telefon ili igranje igrica. Ali, to su samo neki od razloga zašto oko počinje da nam “igra”.

Uzroka može biti mnogo, sigurni smo da ćete se pronaći bar u jednom od sledećih.

1. Stres i umor kao glavni tandem za “igranje” oka

Jasni znakovi da je titranje oka uzrokovano stresom: javlja se iznenada i prolazi prilično brzo. Savremeni ritam i način života osobe doprinose nastanku stresnih situacija.

Kada je pod stresom, telo proizvodi hormon adrenalin i njegov zadatak je da omogući čoveku da brzo donosi odluke i reaguje. Visoka koncentracija adrenalina izaziva nehotično titranje mišića, uključujući i mišiće oka.

Istovremeno, nervni tik se ne primećuje uvek prilikom velikog stresa. Tako telo može da odreaguje čak i na naizgled uobičajene situacije: promenu radnog mesta, selidbu, svađu sa bliskom osobom.

igranje oka uzroci

2. Očna bolest može biti krivac

Najčešće su to očne mane koje pacijent iz različitih razloga odbija da ispravi (ne želi da nosi naočare, plaši se stavljanja sočiva ili jednostavno ne zna da ima očni problem).

Sa astigmatizmom i miopijom očni mišići su prisiljeni da se naprežu jače nego obično, tako da osoba može jasno da vidi predmete u okolini. Ako se ne koriguje ovaj problem, to može dovesti do titranja oka.

Uzrok može biti i konjuktivitis, kao i druge očne bolesti koje pacijenti često prećutkuju. Drugi razlog je hiperkineza, fenomen koji karakteriše nehotično stezanje kružnih mišića oka.

3. Suvo oko, tj. sindrom suvog oka

Ovaj sindrom se razvija kod osoba sa alergijama, onih koji rade za računarom, u sobi sa stalno uključenim klima uređajem, kao i kod pušača.

Osim toga, suvo oko može biti i neželjeni efekat lekova, a sa njim se mogu sresti i osobe koje previše vremena provode ispred televizora ili u igranju video igara.

Kada se oči osuše narušava se prirodna hidratacija rožnjače i to može postati uzrok naprezanja mišića, što dovodi do neprijatnog titranja oka.

4. Titranje oka i alergija – česta kombinacija

U slučaju alergija telo oslobađa hormon histamin koji signalizira mozgu da su štetne supstance prisutne u telu. Ako se ne kontroliše oslobađanje hormona, previše će ga ući u krvotok, a sam će početi da izaziva patološke reakcije.

U nekim slučajevima dolazi do nervnog tika, tj. titranja oka, praćenog svrabom, suzenjem ili otokom.

treperenje oka slike

5. Nedovoljno sna

Treperenje oka i nedostatak sna su direktno povezani. Naime, ako mišići i organi ne dobiju odmor koji im je potreban, oni se  ne opuštaju, preopterećeni su, odnosno donji ili gornji kapak počinju da “igraju”.

6. Previše alkohola uvek donosi problem

Visoke doze alkohola prvenstveno utiču na naš nervni sistem, intoksikacija alkoholom dovodi do poremećaja provodljivosti u nervnim vlaknima i u nekim slučajevima može doći do pojave tika, tj. titranja oka.

Pored toga, upotreba alkoholnih pića može uticati na kvalitet spavanja, o čemu smo pisali u prethodnom pasusu.

7. Kofein (kafa, čaj, energetska pića i čokolade)

Prekomerna upotreba napitaka i namirnica koje u sebi sadrže kofein mogu takođe napraviti problem. Kofein koji je deo mnogih, nama omiljenih proizvoda, povećava osetljivost mišića, te oni počinju oštro da reaguju na spoljne nadražujuće materije.

8. Nedostatak vitamina

Nevoljno titranje oka, odnosno kapka, može ukazivati na nedostatak magnezijuma, vitamina D, B6 ili B12. Ovaj simptom čest je pratilac strogih dijeta.

Šta da radimo kada imamo titranje oka?

Ovog problema možemo se rešiti samo ako shvatimo šta ga je izazvalo. Zato je bitno zapamtiti šta je prethodilo pojavi “igranja” oka.

Razlozi mogu biti očigledni, kao što je previše alkohola, ali mogu biti i skriveni, na primer kada nam oslabi imunitet nakon preležanog gripa.

Budući da je nevoljno treperenje donjeg ili gornjeg kapka uzrokovano naprezanjem mišića, pokušajte da se opustite. Da biste to uradili možete smanjiti vreme rada za računarom, čitati i raditi u dobro ostvetljenoj prostoriji, spavati najmanje 8 sati dnevno, smanjiti broj stresnih situacija, izbegavati alkohol, kafu i energentska pića.

Zapamtite, vašem telu je potreban adekvatan odmor kako bi nesmetano moglo da funkcioniše.

Saveti koji će vam pomoći da titranje oka prestane

  • Korigujte ishranu. Izbegavanje alkoholnih pića, napitaka koji sadrže kofein, konzumiranje najmanje 1,5-2 litra vode dnevno daće pozitivan rezultat za 2 do 3 nedelje. Na zaboravite da ishrana treba da bude raznovrsna.
  • Spavajte više. Ovo se odnosi ne samo na trajanje sna, već i na vreme spavanja – danju bi trebalo da ste budni, a noću, koliko god to zvučalo banalno, da spavate i imate kvalitetan san.
  • Brinite o svom zdravlju. Bilo bi dobro da odete na pregled kod lekara kako bi se isključilo prisustvo različitih bolesti koje smanjuju imunitet. U slučaju alergija takođe se savetuje da se konsultujete sa specijalistom jer neprovereni lekovi i nekontrolisani unos antihistaminika mogu samo pojačati titranje oka, čak i ako se ublaže drugi simptomi alergije.
  • Odmarajte se. Dobar odmor pomoći će da trzanje oka, kao i ostali simptomi umora nestanu.
  • Čuvajte svoj vid. Ne zanemarujte sindrom suvog oka, bilo koje pogoršanje vida, konjuktivitis, kao i druge bolesti očiju. Obavezno posetite oftalmologa i proverite svoj vid.
  • Pravite pauze kad radite na računaru. Na svakih 20 minuta rada na računaru preporučuje se pauza od 1-2 minuta. Ako nosite kontaktna sočiva, nemojte ih sami birati, to je posao doktora.

Titranje oka u trudnoći – koji su uzroci i kako pomoći sebi?

Trudnoća je stres za ceo organizam žene u celini, uključujući njen nervni sistem. Velike promene utiču na hormonalni nivo i može doći do nedostatka vitamina i minerala.

Kao rezultat toga, a takođe i zbog brige, stresa i lošeg sna, trudnicama se takođe može javiti titranje oka. Obično se radi o privremenoj pojavi, ali ipak o tome obavestite svog lekara.

titranje oka u tridnoći

Za pravilan rad mišića oka potreban je magnezijum koji trudnicama nekada može nedostajati. Trudite se da se hranite zdravo i jedete puno povrća i voća, što više svežeg i sirovog.

Kada se treba obratiti lekaru?

Ako nakon rada na računaru osetite titranje levog ili desnog oka, ukoliko tik počne usled nervne napetosti, nemojte pokušavati sami da se lečite, već se odmah obratite lekaru.

Što je simptom češći i duži, to ga ozbiljnije morate shvatiti. Specijalista će moći da utvrdi poreklo i prirodu patologije i odabere terapiju. U zavisnosti od uzroka, lečenje može biti različito: gimnastika za oči, uzimanje lekova za oči ili nervni sistem.