Transplantacija rožnjače: šta bi sve trebalo da znate

08.04.2022.

Transplantacija rožnjače je procedura koja se koristi za zamenu obolelog ili ožiljnog tkiva rožnjače zdravim tkivom donora.

Postoje dve glavne vrste transplantacije rožnjače:

– tradicionalna transplantacija rožnjače pune debljine (penetrirajuća keratoplastika ili PK) i – transplantacija rožnjače zadnjeg sloja (endotelna keratoplastika ili EK).

Rožnjača koja nije zdrava ili je na bilo koji način oštećena utiče na vaš vid rasipanjem ili izobličenjem svetlosti i izazivanjem odsjaja i zamućenja vida. U tom slučaju može biti neophodna transplantacija rožnjače kako biste obnovili vaš funkcionalni vid. Tada zdravo tkivo rožnjače, dobijeno od donora, zamenjuje centralno tkivo rožnjače, koje je oštećeno usled bolesti ili povrede oka.

Šta je transplantacija rožnjače?

Transplantacija rožnjače je procedura koja zamenjuje vašu rožnjaču, prozirni prednji sloj vašeg oka. Tokom ove procedure, očni hirurg uklanja oštećeno ili obolelo tkivo rožnjače i zamenjuje ga zdravim tkivom rožnjače iz oka donora.

Prozirna rožnjača štiti oči od prljavštine, klica, drugih čestica i štetnog UV zračenja. Rožnjača, radeći zajedno sa očnim sočivom, fokusira svetlost koja ulazi u oko tako da vaš vid može biti jasan.

Ko je kandidat za transplantaciju rožnjače?

Zdrava, prozirna rožnjača je neophodna za dobar vid. Ukoliko je vaša rožnjača oštećena usled bolesti ili povrede oka, može da postane otečena, da ima ožiljke ili da bude ozbiljno deformisana i da tako izobliči vaš vid.

Ako imate oštećenu rožnjaču, možete doživeti simptome uključujući: bol u oku i zamućen vid.

Transplantacija rožnjače se vrši radi poboljšanja funkcije rožnjače i poboljšanja vida.

Ova procedura može biti neophodna ukoliko naočare ili kontaktna sočiva ne mogu da vam vrate funkcionalni vid. Isto tako treba razmotriti transplantaciju ako bolno oticanje rožnjače ne može da se reši lekovima ili posebnim kontaktnim sočivima.

Određena stanja mogu uticati na prozirnost vaše rožnjače i dovesti vas u veći rizik od otkazivanja rožnjače, a ona uključuju:

 • Stanjivanje rožnjače i nepravilan oblik rožnjače (kao kod keratokonusa)
 • Retke komplikacije LASIK operacije
 • Ožiljci od infekcija, kao što su herpes oka ili gljivični keratitis
 • Ožiljci od trihijaze, kada trepavice rastu ka unutra, prema oku
 • Hemijske opekotine rožnjače ili oštećenja od povrede oka
 • Prekomerno oticanje (edem) rožnjače
 • Nasledna stanja kao što je Fuchsova distrofija
 • Očne bolesti kao što je uznapredovali keratokonus
 • Odbacivanje transplantata nakon prethodne transplantacije rožnjače
 • Otkazivanje rožnjače zbog komplikacija operacije katarakte.

Kako izgleda procedura?

Ukoliko vaš očni lekar odluči da je transplantacija rožnjače najbolja opcija za vas, bićete stavljeni na listu čekanja za odgovarajuće tkivo iz oka donora.

Tokom same procedure, najpre se primenjuje lokalna ili opšta anestezija, u zavisnosti od vašeg zdravlja, starosti, povrede ili bolesti oka.

Nakon što anestezija počne da deluje, koristi se spekulum za kapke kako bi vam očni kapci bili otvoreni tokom operacije. Očni hirurg zatim meri zahvaćeno područje rožnjače da bi odredio veličinu potrebnog tkiva donora.

Tokom tradicionalne operacije transplantacije rožnjače ili penetrirajuće keratoplastike (PK), kružni deo tkiva pune debljine u obliku dugmeta se uklanja sa obolele ili povređene rožnjače hirurškim rezom, te se odgovarajući transplantat iz tkiva donora zatim postavlja i zašiva na mestu.

Operacija obično traje jedan do dva sata.

U protekloj deceniji uvedena je novija verzija operacije transplantacije rožnjače pod nazivom endotelna keratoplastika (EK) za određena stanja rožnjače. Endotelna keratoplastika selektivno zamenjuje samo unutrašnji sloj rožnjače (endotel) i ostavlja zdravo tkivo rožnjače iznad njega netaknutim. Endotel kontroliše ravnotežu tečnosti u rožnjači, a ako se ona ošteti ili oboli, to može izazvati značajno oticanje rožnjače i gubitak vida. U ovom slučaju, hirurg pravi mali rez i postavlja tanak ”disk” tkiva donora koji sadrži zdrav sloj endotelnih ćelija na zadnju površinu vaše rožnjače. Vazdušni mehur se koristi za postavljanje novog endotelnog sloja na svom mestu.

dijabetička retinopatija operacija

Kako izgleda oporavak?

Prvih nekoliko dana nakon operacije očekujte da vam oko bude crveno, iritirano i osetljivo na svetlost.

Ukupno vreme oporavka od transplantacije rožnjače može biti do godinu dana ili duže. U početku, vaš vid će biti zamućen prvih nekoliko meseci, dok se vaše oko navikne na novu rožnjaču. Kako se vaš vid bude poboljšavao, postepeno ćete moći da se vratite svojim uobičajenim aktivnostima.

Prvih nekoliko nedelja zabranjeno je naporno vežbanje i dizanje teškog tereta. Međutim, trebalo bi da budete u mogućnosti da se vratite na posao u roku od nedelju dana nakon operacije, u zavisnosti od vašeg posla i koliko brzo se vaš vid poboljšava.

Steroidne kapi za oči mogu pomoći vašem telu da prihvati novi transplantat rožnjače, a drugi lekovi pomažu u kontroli infekcije, nelagodnosti i otoka. Trebalo bi da vaše oko uvek bude zaštićeno tako što ćete nositi štitnik ili naočare, tako da ništa nehotice ne udari ili ne uđe u vaše oko.

Kao i kod bilo koje vrste operacije, uvek sledite uputstva svog očnog hirurga kako biste minimizirali komplikacije transplantacije rožnjače i ubrzali zarastanje.

Koje su komplikacije povezane sa transplantacijom rožnjače?

Jedna od najzabrinjavajućih komplikacija transplantacije rožnjače je odbacivanje organa (rožnjače). To znači da imuni sistem vašeg tela identifikuje doniranu rožnjaču kao stranu i pokušava da se izbori sa transplantatom. Zato će biti neophodno da koristite kapi za oči najmanje godinu dana nakon operacije da biste smanjili rizik od odbacivanja.

Rizik od odbacivanja varira u zavisnosti od hirurške tehnike koja se koristi i od stanja vašeg oka. Stanja kao što su suvo oko, krvni sudovi koji rastu u rožnjači i infekcije oka povećavaju šansu odbacivanja.

Ostale moguće komplikacije operacije transplantacije rožnjače uključuju:

 • Infekcija (u rožnjači ili unutar oka)
 • Krvarenje
 • Glaukom (povećan pritisak u oku)
 • Curenje tečnosti iz rožnjače
 • Odvajanje mrežnjače
 • Problemi sa oštrinom vida
 • Odvajanje transplantata rožnjače

Za većinu ljudi, transplantacija rožnjače je dugoročno veoma uspešna.