Zaštita očiju tokom zime: Šta je bitno da znate?

14.12.2020.

Zaštita očiju tokom zime je od izuzetne važnosti, jer u hladnoj sezoni naši organi vida su izloženi mnogim nepovoljnim faktorima. Neki od njih su niske temperature, reflektovano UV zračenje i suv vazduh u zatvorenom.

Sigurno ste se bar jednom u životu susreli sa iritacijom očiju tokom zime. To je uzrokovano hladnim i suvim vazduhom koji doprinosi isparavanju suznog sloja koji čisti i vlaži oči.

zastita ociju tokom zime

Svi volimo da u hladnim zimskim danima boravimo u toplim prostorijama, međutim, vazduh je tada često isušen, što takođe može napraviti problem vašim očima.

Upravo zato je zaštita očiju tokom zime bitna, jer uz par jednostavnih koraka možete pomoći svojim očima i izbeći najčešće probleme koji se javljaju u zimskom periodu.

Koji su najčešći problemi sa očima tokom zime?

Obično se sa početkom hladnog perioda mnogi problemi sa vidom pogoršavaju. Na primer, oči su zimi sklonije crvenilu, a koža oko njih može da otekne.

Osim toga mnogi pacijenti se žale na pogoršanje vizuelnih funkcija, naročito noću, kao i na povećano suzenje. Hajde da pogledamo sa čime su povezane ovi neprijatni simptomi i kako se nositi sa njima.

suzenje ociju tokom zime

Povećano suzenje i zaštita očiju tokom zime

Najčešći problem sa očima u zimskom periodu sa kojim se svako od nas suočava zimi je povećano suzenje očiju. Izaziva ga specifična reakcija tela koje na ovaj način pokušava da zaštiti organe vida od uticaja niskih temperatura.

Međutim, povećana lakrimacija, tj. suzenje može biti ne samo prirodna reakcija tela na hladnoću, već može biti znak da zdravlju očiju posvetimo više pažnje.

Recimo, ovi simptomi mogu ukazivati na razvoj konjuktivitisa. Ova patologija se obično manifestuje povećanom proizvodnjom suza na niskim temperaturama ili pri jakom vetru.

Rešenje: u ovakvim slučajevima oftalmolozi preporučuju da pre nego što izađete napolje zimi nakapate antihistaminske kapi za oči.

Suve oči u zimskom periodu

Kao što smo već rekli, hladno vreme i vetar mogu dovesti do toga da vaše oči budu suve. U nekim slučajevima se dešava i da naše oči ne mogu da proizvedu dovoljnu količinu suza potrebnu za vlaženje oka.

Osim vetra i hladnoće, suvoću očiju mogu takođe izazvati i smanjena vlažnost u kući kada grejanje svakodnevno radi, a prozori su zatvoreni.

Rešenje:

 1. nabavite ovlaživač vazduha
 2. koristite kapi za oči koje vam je prepisao vaš doktor
 3. kada ste napolju nosite zaštitne naočare (posebno kada je vetrovito ili ukoliko skijate)
 4. hidratacija je važna – ne zaboravite da pijete dovoljno vode.

crvenilo ociju zima

Natečene i crvene oči – koja je najbolja zaštita očiju tokom zime?

Crvene i natečene oči uzrokovane su suženjem krvnih žila u području oko očiju. To može dovesti i do grčeva u obrvama, preterano suzenje očiju, kao i zamagljen vid.

Rešenje: nosite sunčane naočare koje će vam pomoći i pri zaštititi od UV zračenja.

Zašto je suv vazduh u zatvorenom opasan po zdravlje naših očiju?

Jedna od očiglednih opasnosti koja čeka naše oči zimi jeste početak grejne sezone. Naravno, u tome ima više prednosti nego mana, ali povećanje temperature vazduha u sobi dovodi do toga da je vazduh suv.

To, pak, može dovesti do sindroma suvog oka, kada rožnjača ne dobija odgovarajući nivo vlage neophodan za održavanje zdravog stanja očiju. Najkarakterističniji simptomi ovog sindroma uključuju:

 • suvoću i bol u očima
 • glavobolju
 • crvenilo
 • osetljivost na svetlo.

suve oci zima

Kako rešiti problem suvih očiju tokom zime?

Postoje različiti tretmani za ovo stanje. Najčešće lekar prepisuje veštačke suze, ali i druge preparate za negu očiju, poput gela ili masti koji pomažu u vlaženju rožnjače i stabilizaciji suznog filma.

Osim toga, bilo bi veoma korisno da češće trepćete dok radite za računarom, kao i da povećate vlažnost u sobi. Takođe, lekari preporučuju izbegavanje dehidratacije tela i unos najmanje 1,5 l vode dnevno.

Zaštita očiju tokom zime od UV zračenja – zašto je to važno?

Kako naučnici tvrde, ultraljubičasto zračenje je posebno opasno zimi. Iako se intenzitet UV zračenja smanjuje u hladnom periodu, njegovo odbijanje od snega može znatno povećati njegov efekat na oči.

Različite površine različito odbijaju UV zrake:

 • suvi priobalni pesak – oko 15%
 • morska pena – oko 25%
 • sneg – čak i do 80%.

uv zracenje oci

Ukoliko naši organi vida nisu zaštićeni, to može dovesti do stanja kao što je fotokeratitis, poznato i pod nazivom “snežno slepilo”. Simptomi koji obično prate ovo stanje su:

 • oštar bol u očima
 • osećaj stranog tela u oku
 • osetljivost na svetlost.

Kako zaštititi oči od UV zračenja zimi?

Da biste izbegli ove neprijatnosti i održali zdravlje vaših očiju u dobrom stanju, oftalmolozi preporučuju da se koriste kontaktna sočiva sa UV filterom, kao i posebne naočare za sunce sa polarizovanim staklima.

Ukoliko vodite aktivan stil života i ljubitelj ste planinarenja i skijanja, obavezno nosite skijašku masku.

Kontaktna sočiva ne treba da se nose zimi – mit ili istina?

Ovo je jedan od uobičajenih mitova – kontaktna sočiva mogu da se zamrznu za rožnjaču. Radi se, dakle, o još jednoj “horor priči” koja luta forumima.

kontaktna sociva zima

Stručnjaci uveravaju da se to ne može dogoditi, jer očna jabučica održava stabilnu temperaturu, što takođe doprinosi zagrevanju sočiva.

Još jedan pogrešan zaključak je da se polimer koji je u osnovi optičkih proizvoda može razgraditi na temperaturama ispod nule. Napomenućemo samo da se to može dogoditi ako temperatura padne ispod -50°C. Dakle, pomenuta situacija se može desiti samo ukoliko se nađete u Sibiru ili nekom od drugih delova sveta gde temperatura pada ispod 50 stepeni.