Dečiji vid: 6 saveta koji će sačuvati vid vašeg mališana

10.02.2021.

Nekada od želje da svom detetu pružimo najbolje i sve ono što i njegovi vršnjaci imaju zaboravljamo na to kako telefon, tablet i računar mogu uticati na njihov vid, koji je još uvek nerazvijen.

Prema istraživanju UNICEF-a, 40% dece uzrasta od 8 do 10 godina je stalno na internetu, a u dobi od 14-16 godina brojka se povećava na čak 68%.

dečiji vid

Međutim, vid svog deteta možete sačuvati uz nekoliko jednostavnih saveta.

1. Redovno posećujte dečijeg oftalmologa

Ovo je neophodno kako bi se na vreme uočila odstupanja i preduzele mere za očuvanje vida kod dece.

Pedijatrijska oftalmologija preporučuje da se dete mlađe od 3 godine podvrgava pregledu svakih 6 meseci, a ukoliko ne postoji problem, jednom godišnje.

Ukoliko se dete razvija u skladu sa uzrastom, prvu potpunu proveru vida treba obaviti sa 2,5 ili 3 godine, kada ono počinje jasnije da govori i imenuje naznačene predmete u vidu slika.

Od izuzetne je važnosti redovno i na vreme odlaziti kod oftalmologa, jer se u tom slučaju mogu rano dijagnostifikovati i lečiti bolesti očiju kod dece, kao što je strabizam.

2. Zaštitite detetu oči od sunca

Dugo očekivani letnji odmori, sunčani dani, duge šetnje – sve je ovo veoma dobro za zdravlje vaše dece, ali ne zaboravite na opasnosti, poput štetnog ultraljubičastog zračenja. Ono naročito šteti dečijem vidu.

Kvalitetne sunčane naočare sa UV filterom pomoći će da zaštitite detetove oči. Međutim, morate biti pažljivi prilikom izbora naočara, jer one bez filtera ne samo da neće zaštititi dečiji vid, već će imati i štetan uticaj na njega.

Prilikom nošenja takvih naočara, zenica se širi i UV zračenje prodire i utiče na oči dece u mnogo većoj meri nego kada uopšte ne nose naočare.

naocare za sunce za decu

3. Organizujte pravilno radni prostor

Pri nedovoljnom svetlu oči se previše naprežu usled čega se i brže umaraju. Ali i prejako svetlo može biti uzrok naprezanja očiju vašeg deteta. Zbog toga je u dečijoj sobi, a posebno u radnom prostoru, bolje dati prednost led lampama koje su idealne za najpovoljnije osvetljenje.

4. Izaberite naočare koje odgovaraju vašem mališanu

Izbor naočara za dete je svakako teži nego za odraslu osobu. Glavni kriterijum za odabir dečijeg okvira su njegova lakoća i istovremeno izdržljivost, kao i postojanje mekanih fleksibilnih drški (za decu u mlađem uzrastu).

Mišljenje deteta naravno takođe mora da se uzme u obzir, jer će ono nositi te naočare. Kupite ono što se vašem detetu sviđa. A što se tiče stakala za naočare, ona moraju biti izrađena od plastike.

2. Naučite dete da nosi naočare

Kupovina naočara za dete je samo pola uspeha, zadatak roditelja je da se uvere da će ih dete zaista nositi. Kako se to može postići? Dete će odmah po kupovini sa zadovoljstvom isprobati naočare i nositi ih neko vreme, ali kada mu ova nova “igračka” dosadi počeće problemi.

Ključ je u tome da usadite pozitivan stav prema naočarama svom detetu. Stalno mu govorite da mu naočare stoje, da je veoma zgodan u njima, izgleda odraslo itd.

Lakši način je ako neko iz porodice već nosi naočare, onda se dete može poistovetiti sa njim. Neki roditelji čak kupuju za sebe naočare bez dioptrije kako bi detetu postali uzor.

dečiji vid i tablet

6. Ograničite detetu gledanje u telefon i tablet

U današnje vreme deca od najranijeg doba se uče da barataju mobilnim telefonima i tabletima. Međutim, mališane mlađe od 3 godine ne treba učiti da se igraju na telefonima, računarima ili tabletima. Bolje da crtaće gledaju na velikom TV ekranu, nego na manjim uređajima.

S druge strane, dete školskog uzrasta već može koristiti tablet, iako je i u ovom slučaju bolje dati prednost računaru. Računar je bolji izbor od telefona i lap topa jer u tom slučaju dete neće biti previše blizu ekrana.

Preporučljivo je da dete školskog uzrasta koristi mobilni telefon samo kada je to potrebno, na primer za komunikaciju sa roditeljima ili ako želi nešto pametno da nauči.

U svakom slučaju, veoma je važno da sledite savete oftalmologa, jer ćete na taj način moći lakše da brinete o vidu svog deteta i sačuvate ga u godinama koje su tek ispred njega.