Koja je najbolja hrana za zdrave oči i savršen vid?

10.06.2021.

Pitate se koja je to hrana za zdrave oči koju treba da uvrstite u svoj svakodnevni jelovnik?

Možda niste mogli da pretpostavite, ali dokazano je da zdrav vid započinje zdravom ishranom. U stvari, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje oči jeste da imate zdravu i uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima i antioksidantima.

hrana za zdrave oči

Zdrava integralna hrana vaša je prva linija odbrane od problema sa vidom.

U nastavku saznajte koje su to hranljive materije najbolje za zdravlje očiju.

Hrana za zdrave oči treba da sadrži vitamine A, C i E

Ako želite zdrave oči i savršen vid, treba da jedete hranu bogatu sa ova tri vitamina, od kojih su svi moćni antioksidanti. To znači da mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa izazvanog slobodnim radikalima, koji mogu igrati ulogu u razvoju bolesti povezanih sa očima, poput starosne degeneracije makule i katarakte.

Kritičan za vid, vitamin A podržava zdravo funkcionisanje membrana konjunktiva i rožnjače i vitalna je komponenta rodopsina, proteina koji apsorbuje svetlost u receptorima mrežnjače. Ozbiljni nedostaci vitamina A mogu čak dovesti do slepila.

Isto tako, vitamin C je neophodan za zdravlje očiju, jer se može boriti protiv opasnih slobodnih radikala koji oštećuju mrežnjaču i uzrokuju gubitak vida. Naučni dokazi sugerišu da uzimanje vitamina C smanjuje rizik od razvoja katarakte i može usporiti napredovanje napredne makularne degeneracije.

Vitamin E, koji se bori protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti zdravo očno tkivo, takođe je povezan sa smanjenjem rizika od katarakte.

Karotenoidi

Karotenoidi su žuti, narandžasti i crveni pigmenti koje proizvode biljke. Možda najpoznatiji karotenoid, beta-karoten, je izuzetno važan, jer ga telo može pretvoriti u vitamin A, koji je od vitalnog značaja za zdrav vid.

hrana za zdravlje očiju

Lutein i zeaksantin, karotenoidi koji se nalaze u sočivu i mrežnjači, takođe su neophodni za zdravlje očiju, jer mogu ograničiti oksidativno oštećenje mrežnjače. Ovi ključni karotenoidi štite ćelije oka upijajući plavu i ultraljubičastu svetlost i neutrališući slobodne radikale.

Ishrana bogata luteinom i zeaksantinom može čak i da uspori razvoj makularne degeneracije i poboljša oštrinu vida.

Omega-3 masti za zdrave oči

Poznate po svojim blagodetima za srce i mozak, omega-3 masne kiseline mogu imati i neverovatne prednosti za vaše oči. Naime, jedna vrsta omega-3 masti, nazvana DHA, može ublažiti suvoću oka, smanjiti hroničnu upalu kapaka i pomoći u očuvanju vida.

Osim toga, omega-3 masti vas čak mogu braniti od bolesti očiju povezanih sa starenjem.

Koja je najbolja hrana za zdrave oči?

Ukoliko vas zanima koje su to konkretne namirnice čiji unos treba da povećate – kako biste očuvali zdravlje svojih očiju i vida – čitajte u nastvaku.

Kelj

Bogat izvor luteina, zeaksantina, vitamina C i beta karotena, kelj je zvezda po pitanju zdravlja očiju. Svakodnevno konzumirajte salatu od kelja, a to vam može pomoći u sprečavanju bolesti očiju i zaštiti očiju od oštećenja od sunca.

kelj za zdrave oči

Budući da vaše telo zahteva masnoću da apsorbuje lutein i zeaksantin, prelijte ovaj zeleniš sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Niste ljubitelj kelja? Ostalo tamno-zeleno lisnato povrće poput spanaća ili raštana sadrži mnoštvo luteina i zeaksantina. Jaja takođe. U stvari, u poređenju sa voćem i povrćem, jaja mogu biti još bolji izvor luteina i zeaksantina. To je zato što visok sadržaj masti u žumancima pomaže vašem telu da lakše apsorbuje hranljive materije.

Batat

Ovaj krompir narandžastog ”mesa” ima nekoliko blagodeti za vaše oči. Budući da je prepun beta karotena, batat slatki krompir može vam zaštititi vid od opasnih slobodnih radikala. I ostalo narandžasto povrće, poput šargarepe i bundeve, sadrži zdrave količine ovog vitalnog hranljivog sastojka.

Agrumi

Budući da vam vitamin C pomaže da bolje vidite, agrumi bi trebalo da budu na vašoj nedeljnoj listi namirnica. Sočne pomorandže, grejpfrut, limun i mandarine sadrže antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala kako bi vaše oči bile zdrave.

Ostalo voće i povrće, poput jagoda i crvene paprike, takođe sadrži dosta vitamina C.

losos za dobar vid

Losos

Ako patite od sindroma hronično suvog oka, losos bogat omega-3 mastima možda je savršen lek. Skuša, haringa, pastrmka, sardine i albacore tuna takođe su odlični izvori omega-3 masnih kiselina.

Preporučuje se konzumiranje masne ribe najmanje dva puta nedeljno.

Niste ljubitelj ribe? Ostala hrana bogata omega-3 mastima uključuje orahe i laneno seme.