Lasersko skidanje dioptrije: Koje su prednosti i mane?

17.08.2021.

Lasersko skidanje dioptrije je postalo vrlo popularno poslednjih godina među ljudima koji više ne žele da nose naočare. Bilo da ste kratkovidi, dalekovidi ili patite od astigmatizma, trebalo bi da znate prednosti i mane ovog savremenog rešenja za poboljšanje vida.

Sve intervencije laserskog uklanjanja dioptrije se izvode tako što se vrši preoblikovanje rožnjače na neki način, čime se ”čisti” prednji deo oka tako da svetlost može slobodno da putuje kroz samu rožnjaču i usmerava je prema zadnjem delu oka.

Napredna laserska operacija oka zahteva samo minimalnu upotrebu mehaničkih instrumenata. Bitni delovi operacije izvode se laserom, što podrazumeva visok nivo preciznosti i sigurnosti zajedno sa minimalno invazivnim pristupom.

Oko se anestezira pomoću anestetičkih kapi za oči, što znači da je operacija bezbolna. Pacijenti osećaju samo blagi pritisak na početku operacije. Danas je laserska operacija oka vrlo brz tretman koji se sprovodi ambulantno i obično se izvodi na oba oka istog dana. Nakon operacije, pacijent može otići kući uz pomoć osobe u pratnji.

Zahvaljujući minimalno invazivnim tehnologijama i metodama, postoperativni oporavak je vrlo brz.

PRK vs. LASIK: savremeno rešenje za lasersko poboljšanje vida

Fotorefraktivna keratektomija (PRK) i laserski potpomognuta in situ keratomileuza (LASIK) su laserske hirurške tehnike koje se koriste za poboljšanje vida. Obe tehnike se koriste za modifikaciju rožnjače oka, ali različitim metodama.

Uz PRK, očni hirurg uklanja gornji sloj rožnjače, poznat kao epitel. Zatim koristi laser da preoblikuje ostale slojeve rožnjače i popravi nepravilnu zakrivljenost oka.

Sa LASIK-om, očni hirurg koristi laser za stvaranje malog ”zaliska” u rožnjači, koji se podiže, a zatim koristi laser za preoblikovanje rožnjače.

Bilo koja od navedenih tehnika može se koristiti za rešavanje očnih problema povezanih sa:

 • kratkovidošću (miopija): nemogućnost jasnog gledanja udaljenih objekata
 • dalekovidošću (hipermetropija): nemogućnost jasnog gledanja bliskih objekata
 • astigmatizmom: nepravilan oblik oka koji izaziva zamagljen vid.

Koje su prednosti laserskog uklanjanja dioptrije?

Laserska operacija oka donosi mnoge prednosti, a mi ćemo navesti samo neke od njih.

 • Vid se poboljšava gotovo odmah nakon operacije.
 • Sama procedura je gotovo bezbolna i traje kratko.
 • Uklanja dioptriju i ispravlja vid sa uspehom od 96%.
 • Čak i ukoliko vam se vid ponovo pogorša nakon operacije, postoji mogućnost ponovne korekcije.
 • Nakon laserske korekcije vida, vid se značajno poboljšava, pa u većini slučajeva uopšte više nisu potrebne naočare ili kontaktna sočiva.

Lasersko skidanje dioptrije: mogući nedostaci

Kao i svaka druga operacija, tako i lasersko skidanje dioptrije nosi sa sobom moguće rizike. Neki od nedostataka laserske korekcije vida su:

 • Nemoguće je ispraviti promene koje se rade na rožnjači laserskom hirurgijom.
 • Ako lekar koji izvodi postupak nije dovoljno profesionalan, može doći do trajnog oštećenja vida.
 • Suve oči i pojava oreola oko slike koju gledate
 • Otežana vožnja noću i pojava blica pred očima.

Ko je kandidat za proceduru laserske korekcije vida?

 • Biti stariji od 18 godina
 • Vaš vid se nije značajno promenio u poslednjih godinu dana
 • Vaš vid se može poboljšati na najmanje 20/40
 • Ako ste kratkovidi, vaša dioptrija je između -1,00 i -12,00 (merenje jačine sočiva)
 • Niste trudni ili dojite kada dođete na operaciju
 • Vaša prosečna veličina zenice je oko 6 mm kada je soba mračna

Kako se pripremiti za lasersko skidanje dioptrije?

Pre same operacije neophodno je obaviti detaljan pregled gde će oftalmolog utvrditi da li ste odgovarajući kandidat za operaciju. Oftalmološki pregled u ovom slučaju najčešće uključuje merenje debljine rožnjače, očnog pritiska i širenje zenica.

Na dan operacije nemojte da nosite šminku za oči ili nakit za kosu koji mogu ometati rad lasera. Ako se iz bilo kog razloga ne osećate dobro na dan operacije, posavetujte se sa svojim lekarom i najbolje bi bilo da odložite postupak za drugi dan.

Kako izgleda oporavak?

Nakon operacije, oči će vam biti prilično suve i stoga će vam lekar prepisati odgovarajuće kapi za oči. One imaju za cilj da održe oči vlažnim i da spreče mogućnost upale ili infekcije.

Vaš vid će biti zamagljen prvi dan nakon operacije, ali nemojte da vas to brine. Većina pacijenata tvrdi da je njihov vid potpuno jasan nekoliko dana nakon operacije.

Potpuni oporavak nakon PRK metode obično traje oko mesec dana. Oporavak od LASIK-a je brži i trebalo bi da prođe samo nekoliko dana da se vidi bolje, iako potpuno ozdravljenje traje nekoliko meseci.

Vaš vid će se polako poboljšavati svakim danom i potrebno je da redovno odlazite na lekarske preglede dok vam oko potpuno ne ozdravi.