Kako da razlikujete kopiju od pravih naočara za sunce?

05.03.2021.

Naočare za sunce nisu samo modni detalj, već obavezna zaštita za oči tokom sunčanih dana. Ali, da li možete uočiti razlike između originala i kopije kada su sunčane naočare u pitanju?

naočare za sunce

Ovo pitanje je izuzetno bitno u današnjem svetu gde se proizvode hiljade i hiljade falsifikata, a samo retki ih mogu prepoznati. Kopije mogu biti opasne za oči, budući da nemaju potrebnu zaštitu od UV zračenja.

Upravo zato danas pričamo o tome kako da prepoznate kopiju naočara za sunce i sačuvate svoj vid.

Prave naočare za sunce puno koštaju?

Kako god to zvučalo, vrednost naočara se meri njihovom cenom. Ako se detaljnije pozabavimo ovim pitanjem, videćemo zašto su originali uvek skuplji:

 • materijal okvira
 • kvalitet premaza
 • upotreba patentiranih tehnologija
 • detalji
 • stakla
 • ime brenda koje zauzima četvrtinu troškova zahvaljujući reputaciji, prepoznatljivosti i slavnim ličnostima koje ih nose.

sunčane naočare

Kao što vidimo, kvalitetna stakla za sunčane naočare same po sebi ne mogu biti jeftine, jer proizvođači u njih ulažu ne samo ozbiljnu zaštitu od UV zraka, već i druge opcije neophodne i za jednostavnost i za estetski izgled: povećana izdržljivost stakala, mala težina itd.

Isto se može reći i za okvir – visoko kvalitetni materijali poput titana, kobalta ne mogu se prodavati po niskoj ceni. Lagane su, hipoalergene i lepe, tako da je cena zapravo odgovarajuća.

Sitni detalji odaju da li se radi o kopiji

Obratite pažnju na kvalitet delova, složenost dizajna i fleksibilni zglob koji se sastoji od vijaka i šarki, jer se najjednostavniji i najkvalitetniji sastoji od 5 delova.

Drške okvira ni u kom slučaju ne bi trebalo da škripe prilikom otvaranja i zatvaranja. Štaviše, ne bi trebalo da se otvaraju ni preteško ni, prelako, već uz primenu optimalne prosečne sile.

Pogledajte izbliza: na naočarima ne sme biti tragova lepka – to je siguran znak da se radi o kopiji.

original naočare za sunce

Da li sve naočare za sunce imaju svoj logotip?

Logotip je glavna komponenta brendirane stvari na koju proizvođači jeftinih kopija ne obraćaju pažnju. Logotip ima svoje individualne karakteristike – određenu veličinu, boju, prepoznatljive detalje.

Recimo u originalnom PRADA logotipu slovo R ima jedinstveni izrez u obliku polumeseca, dok je kod faksifikata njegov oblik standardan. U nekim modelima se uglavnom prave greške ili upadljiva izobličenja. Ali glavno je biti oprezan i ne propustiti očigledno.

Zaštita od UV zraka je obavezna kod naočara za sunce

Ovo je jedan od glavnih pokazatelja originala. Ukoliko ste kupili sunčane naočare koje se prodaju na pijacama, ulici ili preko raznih neovlašćenih sajtova, znajte da one nemaju UV filtere.

To znači da kada ih nosite ispod njih se širi zenica i još je veća količina nefiltrirane svetlosti i štetnih zraka koji dopiru do oka. Zato je bolje ne nositi uopšte naočare, nego nositi kopije bez zaštite.

naočare uv zaštita

Pokušajte sami da proverite koliko vaše naočare za sunce blokiraju UV zrake. U mnogim salonima optike postoji fotometar koji za nekoliko minuta može pokazati stepen propuštanja svetlosti i zaštitu naočara od ultraljubičastog zračenja.

Postoji još jedan način da otkrijete kopiju..

Sve brendirane naočare imaju poseban sistem numerisanja. Na unutrašnjoj strani luka nalazi se gravura sa brojevima koja vam omogućava da na internetu pronađete model i utvrdite da li je original ispred vas.

Obično sunčane naočare sadrže sledeće informacije:

Na levoj dršci:

 • broj (kod ili puni naziv modela)
 • boja modela
 • širina stakala
 • širina mosta
 • dužina drški
 • nivo UV zaštite.

naočare za sunce kopija ili original

Na desnoj dršci:

 • naziv brenda
 • CE – znak koji govori o usklađenosti sa evropskim standardom kvaliteta
 • ponekad može postojati oznaka mesta izrade naočara (recimo Made in Italy).