Šminka posle laserske korekcije vida – Da ili ne?

31.05.2021.

Laserska korekcija vida se obavlja brzo, tako da hospitalizacija nije potrebna. Nakon operacije pacijent provodi nekoliko sati na klinici.

šminka posle laserske korekcije vida

Lekar mora da se uveri da je operacija prošla uspešno, da su gornji slojevi rožnjače pravilno “legli” i nakon toga možete kući. Potrebno je od nekoliko nedelja do nekoliko meseci da tkiva potpuno zarastu.

Oftalmolozi naravno nisu šminkeri, ali daju savete o šminkanju nakon laserske korekcije vida. Kada možete da nastavite sa beauty procedurama i koja sredstva je najbolje koristiti da ne biste morali da birate između lepote i zdravlja očiju.

Šminka posle laserske korekcije vida – Dan 1.

Prvi dan je najvažniji u periodu oporavka, kada treba biti što pažljiviji i zaštititi oči od bilo kakvih oštećenja. Pritom, oštećenja mogu biti ne samo opipljiva, poput povreda, već i ona nevidljiva – mikrobi.

U ovom periodu ne može biti ni govora o nanošenju kozmetike i šminke na oči.

Prvog dana nakon laserske korekcije vida strogo je zabranjeno dodirivanje očiju, trljanje i pranje. U suprotnom flap, odnosno režanj rožnjače kreiran tokom operacije se može pomeriti. Kako bi oporavak bio potpun oftalmolozi savetuju ne dodirivati oči najmanje 3 dana. A od šminke ćete morati da ih sačuvate još duže.

šminka i lasersko skidanje dioptrije

Šminka očiju: mesec dana tabu

Lekari ne preporučuju šminkanje posle laserske korekcije vida kako bi se održalo zdravlje očiju. Ako čak i najsitnije strano telo, mikročestica pudera ili senke za oči dospe u oko i zalepi se za još uvek nezaraslu rožnjaču, doći će do upale.

Ograničenja kada je šminka nakon operacije očiju u pitanju se ne odnose samo na dekorativnu kozmetiku, već i na negu:

  • krema za lice, tonirana krema, baza za šminkanje (izbegavajući oblast oko očiju): 2 dana
  • puder, bronzer, hajlajter: 5 dana
  • krema za kapke: 2 nedelje
  • maskara, senke i olovke za oči: mesec dana.

Šta ako se ne može bez šminke?

Ukoliko pacijentkinja ne može da izlazi i pojavljuje se u javnost bez šminke, tokom perioda oporavka vredi razmisliti o odmoru i ne planirati nikakve proslave u ovom periodu.

Alternativa maskari u postoperativnom periodu može biti postupak laminiranja ili bojenja trepavica, ako se uradi pre laserske korekcije vida. Efekat će trajati nekoliko nedelja, a izražajan pogled vam je obezbeđen.

umivanje nakon laserske korekcije vida

Šminka posle laserske korekcije vida – nikako, a šta je sa umivanjem?

Prvog dana nakon korekcije ne bi trebalo uopšte da se umivate. Tri dana nakon operacije doktori ne savetuju pranje kose ili se to može raditi veoma pažljivo kako vam pena ne bi ušla u oči.

Prve dve nedelje najbolje je umivati se prokuvanom vodom, a zatim se možete vratiti na običnu. Posle laserske korekcije vida mesec dana ne bi trebalo da koristite sredstva za umivanje.

Preporuke za negu očiju nakon laserske korekcije vida

  • Redovno čišćenje četkica i sunđera dezificijensima. Kada ponovo počnete da se šminkate posle laserske korekcije, izbegavajte kontaminaciju bakterijama koje mogu biti prisutne na četkicama za šminkanje.
  • Ne koristite vodootpornu maskaru. Da biste je uklonili moraćete da uložite više napora, trljanje očiju, što može da ih povredi, a to nikako ne želite.
  • Nadogradnju trepavica moraćete da uklonite nedelju dana pre operacije i da je zaboravite narednih mesec-dva. Veštačke trepavice možete koristiti takođe kroz mesec-dva.
  • Trajna šminka kapaka se može raditi oko 6 meseci nakon laserske korekcije vida.

šminka posle operacije očiju

Kada je stvarno vreme za šminku određuje vaš lekar

Kada zapravo možete da se vratite svakodnevnom šminkanju nakon obavljene laserske korekcije vida, određuje vaš lekar. U svakom slučaju, proces oporavka ne protiče kod svih isto.

Brzina zarastanja tkiva i oporavka posle laserke korekcije vida zavisi od tehnike operacije, individualnih karakteristika pacijenta, kao i od toga da li se pridržavate preporuka lekara u postoperativnom periodu.

Zato je veoma važno redovno odlaziti na kontrole, a o potpunom oporavku se može razgovarati kada lekar eliminiše poslednja ograničenja.