Sočiva u boji: Da li su štetna i kako odabrati pravu boju?

23.03.2021.

Sočiva u boji omogućavaju vam da promenite boju očiju i izgledate drugačije i posebno svakog dana ili da stvorite odvažan izgled za posebne prilike, kao što je maskembal.

sočiva u boji

Kontaktna sočiva u boji mogu biti bez dioptrije ili za korekciju kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma.

Ali, iako imaju želju da promene imidž bar na dan, mnoge ljude brinu brojna pitanja. Recimo, da li su ova sočiva štetna?

Koje vrste sočiva postoje?

Većina kontaktnih sočiva u boji oponaša dužicu oka. Ako pogledate iris, tj. dužicu na njoj možete videti obojene linije i oblike. Upravo zato neka sočiva na površini imaju mnogo manjih obojenih tačkica ili linija kako bi imala prirodan izgled.

Da biste mogli da vidite, centralni deo sočiva u predelu zenice je providan.

Kontaktna sočiva u boji dolaze u tri nijanse:

Obična sočiva

Običnim kontaktnim sočivima dodaje se svetloplava ili zelena nijansa, tako da ih možete lako videti ili pronaći ako ih ispustite. Ova sočiva, međutim, ne menjaju boju očiju.

kontaktna sočiva u boji

Tonirana sočiva

Boja ovih sočiva je gušća, ali istovremeno providna. Nešto su tamnija od konvencionalnih sočiva i dizajnirana su da poboljšaju prirodnu boju vaših očiju.

Idealna su za osobe sa svetlim očima koje žele da istaknu njihovu dubinu.

Neprozirna sočiva u boji

Ova sočiva će drastično promeniti boju vaših očiju. Ako imate tamne oči, a želite recimo plave, samo ova kontaktna sočiva mogu promeniti boju očiju.

Sočiva u boji mogu biti zelena, plava, ljubičasta, smeđa, siva, žuta, bela itd. Dakle, možete imati boju očiju kakvu god želite.

Karnevalska ili dekorativna sočiva takođe spadaju u ovu grupu. Ranije su ih koristili samo glumci, ali sada su ova sočiva za posebne namene dostupna i široj javnosti.

sočiva u boji slike

Kako odabrati sočiva u boji?

Da biste odabrali idealna kontaktna sočiva u boji, treba da uzmete u obzir boju svoje kose i kože. Ali, izbor uglavnom zavisi od toga koji izgled želite da postignete – uzdržan i prirodan ili jarki i smeo.

Evo nekoliko opcija:

Sočiva u boji za svetle oči

Ako želite diskretne promene, odaberite sočiva koja će istaći ivice irisa i poboljšati vašu prirodnu boju.

A u slučaju da želite da eksperimentišete sa izgledom, a da bude ipak prirodan, pokušajte da isprobate sočiva u drugoj nijansi. Na primer, ako imate plave oči, možete nositi siva ili zelena sočiva.

Ukoliko imate svetle oči i kožu lica koja je bleđa, trebalo bi radikalno da promenite izgled i skrenete pažnju na sebe. Isprobajte sočiva u toplijim bojama, kao što je smeđa.

Sočiva u boji za tamne oči

Kontaktna sočiva u raznim bojama su idealna za osobe sa tamnim očima koje žele drastičnije promene. Da biste izmenili izgled, a istovremeno delovali prirodno, pokušajte sa svetlijim medeno-braon ili svetlobraon sočivima.

Ali, ako vam je cilj da se izdvojite iz mase, izaberite sočiva u jarkim bojama, poput plave, zelene ili ljubičaste. Takva sočiva izgledaće neverovatno kod osoba sa tamnijom kožom.

plava sočiva

Kontaktna sočiva u boji – šta treba da znate?

Pre nego što se odlučite da promenite izgled svojih očiju, obratite pažnju na sledeće:

  • Bez obzira na to što sočiva dolaze u raznim veličinama, postoje slučajevi (recimo prilikom treptanja) kada obojeni deo “sklizne” i delimično pokrije zenicu. Ovo stvara neprirodan izgled, posebno ako je reč o neprozirnim sočivima u boji.
  • Štaviše, u zavisnosti od jačine svetlosti, zenica se sužava ili širi, zato ponekad (recimo noću) zenica može biti šira od prozirnog centralnog dela sočiva. To može uticati na vid.

Da li su ova sočiva štetna?

Ukoliko se kontaktna sočiva pravilno koriste i održavaju, potpuno su bezbedna.

Kada se odlučite za kupovinu, prvo treba da posetite optometristu radi pravilnog izbora sočiva. Tada će vaša sočiva biti sigurna, udobna i izgledaće prirodno.

Poput običnih kontaktnih sočiva i ova sočiva neće naškoditi vašim očima sve dok se pridržavate preporuka vašeg očnog lekara. Takođe, obratite pažnju na dužinu nošenja i rok korišćenja sočiva.

Ako sočiva u boji nosite samo povremeno, onda su jednodnevna sočiva pravi izbor za vas.

zelena kontaktna sočiva

Šta se sme, a šta ne sme sa sočivima u boji?

Ne dajte svoja sočiva nikome

Koliko god bezazleno zvučalo, nikada ne menjajte sočiva sa prijateljima. Kontaktna sočiva su pogodna samo za ličnu upotrebu. Razmenom sočiva možete razmeniti i štetne bakterije koje dovode do ozbiljnih infekcija oka opasnih po vid.

Vodite računa o svojim sočivima

Sočiva raznih boja, kao i ona obična, moraju se temeljno čistiti, dezinfikovati i čuvati pomoću proizvoda za održavanje sočiva, kako bi se izbegla infekcija.

I ne zaboravite da sledite uputstva oftalmologa i zamenite ih na vreme.

Nikada ne stavljajte sočiva ako osećate bol, iritaciju ili crvenilo u očima

To može ukazivati na infekciju ili drugi ozbiljan problem. Odmah se obratite svom optometristi ako osetite nelagodnost tokom nošenja ili nakon skidanja kontaktnih sočiva u boji.

sočiva u boji slike (1)

Uživajte u svom novom izgledu!

Bez obzira koji cilj želite da postignete – da istaknete svoje oči ili im radikalno promenite izgled – kontaktna sočiva raznih boja omogućiće vam da dobijete boju očiju koju ste oduvek priželjkivali.

Sočiva u boji postaju sve popularnija i nude sve veću raznolikost boja i efekata. Razgovarajte sa svojim optometristom kako biste pronašli ona koja vama odgovaraju i kreirajte izgled koji želite.