Sočiva i nelagoda u očima: Šta je izaziva i kako da prestane?

28.02.2021.

Meka kontaktna sočiva su praktičan, moderan i pristupačan način za mnoge da isprave vid. Stekla su popularnost širom sveta, a mnogi pacijenti, nakon što su procenili njihove prednosti, ne žele da se vrate naočarima.

sočiva i nelagoda

Međutim, kontaktna sočiva imaju i svoje mane. Na primer, ponekad tokom nošenja dolazi do nelagodnosti kao što su peckanje ili svrab, osećaj stranog tela u očima, optička izobličenja itd.

Kada dođe do toga ne treba trpeti neprijatnosti, već skinuti sočiva i obratiti se lekaru. On će utvrditi uzrok nelagode i reći vam šta da radite u određenoj situaciji.

Kontaktna sočiva i nelagoda u očima – zašto dolazi do toga?

Do pojave nelagodnosti tokom nošenja kontaktnih sočiva dolazi usled nepoštovanja lekarskih preporuka ili roka i načina nošenja sočiva. Ali ponekad se privremena netolerancija javlja zbog bolesti ili povrede rožnjače, konjuktivitisa, suvih očiju.

U nekim slučajevima uzrok mogu biti mehaničke povrede oka, zapaljenske ili zarazne bolesti.

Šta još može uzrokovati nelagodu prilikom nošenja sočiva?

Spoljni uslovi: zadimljen vazduh, vetrovito vreme, klima u prostoriji itd.

Nepridržavanje roka zamene ili režima nošenja kontaktnih sočiva: ako ne skidate sočiva noću, nosite ih više od 12 sati zaredom, ako stara sočiva ne zamenite novim kada je to potrebno, ukoliko koristite sočiva kada ste prehlađeni.

kontaktna sočiva i nelagodnost

Loš izbor sočiva: radi se ne samo o načinu nošenja, optičkoj snazi, prečniku i radijusu zakrivljenosti. Dobar lekar bira sočiva na osnovu individualnih karakteristika organa vida pacijenta. Uzima se u obzir prostorija u kojoj pacijent radi ili živi (nivo vlažnosti), opšte zdravstveno stanje, pristustvo alergija.

Pogrešan izbor rastvora za sočiva: problem ponekad nije u samim sočivima, već u rastvoru u kojem se čuvaju (ako ne govorimo o jednodnevnim sočivima). Pacijent može razviti netoleranciju na određene komponente rastvora.

Nepravilno održavanje sočiva: ako ih ne ispirate u rastvoru, već u vodi, ne menjate rastvor svaki dan, ne menjate kutiju za sočiva, ne čistite ih itd.

Očne bolesti: operacije i povrede rožnjače, distrofija rožnjače, hronične bolesti konjuktive, nepravilan rad suznih žlezda, upala kapaka.

Razne bolesti: dijabetes, imunološke patologije, nedostatak vitamina.

Koji se simptomi javljaju kada su sočiva i nelagoda u očima u pitanju?

Neprijatnost prilikom nošenja kontaktnih sočiva može se manifestovati na razne načine. Najčešći problemi koji se javljaju su:

 1. Kada stavite sočivo ili kada ga već nosite osećate peckanje, svrab, bol u očima.
 2. Imate osećaj da vam je trun, prašina ili drugi predmet u oku, ali u njemu nema stranog tela.
 3. Oči vam suze bez ikakvog razloga, čak i kada je vetar slab, dok radite za računarom ili u drugim situacijama na koje prethodno vaše oči nisu reagovale ni na koji način.
 4. Oči crvene bez razloga, bez obzira na doba dana i stres.
 5. Pred očima se javljaju tačke i krugovi, vid postaje manje jasan, a konture su iskrivljene.
 6. Oči postaju osetljive na svetlost.
 7.  Imate sindrom suvog oka.

suvo oko

Zašto su vam oči suve?

Razlozi za suvoću očiju su: nepridržavanje režima nošenja sočiva, neblagovremena zamena, pogrešan izbor sredstava za održavanje, nepravilno stavljena sočiva zbog čega suzna tečnost ne može u potpunosti da cirkuliše.

Doktor treba da utvrdi uzrok suvoće. Tek nakon konsultacija moći će da preporuči najbolje rešenje – zamena sočiva, rastvora ili posebne kapi koje će ublažiti nelagodu u očima.

Sočiva i nelagoda u očima su znak da odmah reagujete

Ni u kom slučaju ne bi trebalo da tolerišete nelagodnost, već odmah skinite kontaktna sočiva. Posle toga pažljivo pregledajte da li možda na površini ima prljavštine ili oštećenja.

Takođe, pregledajte oko, možda vam je trun ušao ispod sočiva i razlog za neprijatan osećaj se krije baš u tome. Ako na sočivima nema oštećenja, isperite ih rastvoru i dezinfikujte kako biste uklonili sve naslage i tek onda stavite.

Ukoliko neudobnost potraje ponovo skinite sočiva i posetite svog lekara.

kontaktna sočiva i nelagoda u očima

Kako izbeći nelagodu u očima prilikom nošenja sočiva?

Jedan od najčešćih uzroka nelagodnosti je nepravilno održavanje sočiva i kršenje preporuka lekara. Stoga se pre svega treba pridržavati nekoliko jednostavnih pravila:

 • Nosite samo samo sočiva koja vam je lekar odabrao. Samostalan izbor sredstava za korekciju može zaista naštetiti vašem zdravlju.
 • Ne koristite sočiva duže od utvrđenog perioda. Nemojte ih nositi duže od 12 sati bez pauze (trajanje kontinuiranog nošenja treba proveriti kod oftalmologa), a takođe se ne preporučuje nošenje sočiva nakon isteka roka.
 • Vodite računa o sočivima. Koristite samo rastvore koje je lekar izabrao, održavajte sočiva i redovno ispirajte kutiju u koju ih skladištite.
 • Redovno posećujte oftalmologa. Lekar će proceniti stanje rožnjače i utvrditi da li i dalje možete nositi ista sočiva ili je vreme za druga.
 • Koristite kapi za oči. Kada radite u zatvorenom prostoru gde je vazduh suv koristite kapi za oči koje vam lekar prepiše.

U nekim slučajevima problem nestaje ukoliko privremeno pređete na naočare, u drugim je potrebno zameniti meka kontaktna sočiva drugim.

Uglavnom, što pre odete kod svog oftalmologa, to bolje, jer su šanse za moguće komplikacije u tom slučaju manje.